Springen naar inhoud

Concentratie eiwit berekenen in melk



  • Log in om te kunnen reageren

#1

pulli

    pulli


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 28 januari 2014 - 22:14

Hallo, wij zijn twee leerlingen die in v5 zitten.
Wij moeten volgende week voor scheikunde onderzoeken
wat de concentratie eiwit in melk is het gaat hier vooral om caseïne eiwit.

Wij hebben echt geen idee van waar we moeten beginnen of hoe dit moeten
opmeten. Enig hulp in deze richting zou erg fijn zijn.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44873 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 28 januari 2014 - 22:46

Opmerking moderator :

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

paac

    paac


  • >250 berichten
  • 271 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2014 - 13:02

Moeten jullie hiervoor zelf testen ook uitvoeren, of alleen beschrijven?

Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31


#4

pulli

    pulli


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2014 - 14:35

Wij moeten dit zelf ook testen.

#5

paac

    paac


  • >250 berichten
  • 271 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2014 - 15:30

Ik ben wel bekend met een paar methoden, maar ik weet niet of die mogelijk/geschikt zijn voor jullie.

Kjeldahl wordt vaak gebruikt, maar hiervoor wordt oa geconcentreerd zwavelzuur gebruikt(en is eigenlijk totaal stikstof, dmv aanpassing kun je eiwit meten).

FTIR Spectroscopie wordt gebruikt voor (snelle) routine analyse, maar dan moet je oa een FTIR spectrometer hebben + modellen die een FTIR spectra kunnen omzetten naar een eiwit resultaat.

Amido black is dan ook nog een methode, maar die ken ik zelf voornamelijk van naam.
Hier een kleine beschrijving erover en als ik het zo zie lijkt ie redelijk te doen:
http://www.iso.org/i...?csnumber=11607

Veranderd door paac, 29 januari 2014 - 15:30

Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31


#6

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2014 - 15:51

Je kunt ook eens googelen op Eiwitbepaling volgens Lowry

#7

pulli

    pulli


  • 0 - 25 berichten
  • 3 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2014 - 20:14

We hebben het inderdaad al geprobeerd met een spectrofotometer. Het probleem hiervan was alleen dat melk troebel is, heeft iemand nog tips om melk helder te krijgen?

#8

paac

    paac


  • >250 berichten
  • 271 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2014 - 20:27

We hebben het inderdaad al geprobeerd met een spectrofotometer. Het probleem hiervan was alleen dat melk troebel is, heeft iemand nog tips om melk helder te krijgen?


Waarom is melk wit? ;)

Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31


#9

Wdeb

    Wdeb


  • >1k berichten
  • 1069 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 29 januari 2014 - 20:56

Biureetmethode heb ik eens gevonden en zien gebruiken. Dan wel niet enkel caseïne. Werkte goed. Google is hier je vriend. Je moest iets met die troebeling compenseren. Ik vermoed zelf een soort van bepaling zonder kleuring...

Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

#10

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 februari 2014 - 09:39

Ben ik nou heel out-of-the-box aan het denken als ik in plaats van een chemische bepaling een fysische bepaling zou willen doen? Zou je het eiwit kunnen scheiden van de rest, en dan wegen?

#11

tequila boy

    tequila boy


  • >1k berichten
  • 1490 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 februari 2014 - 19:10

Het klinkt wel leuk, maar ik ben bang dat je niet alleen eiwit kunt scheiden. Met toevoegen van zuur kun je het eiwit laten neerslaan, alleen heb je dan nog met ingesloten vet ed. te maken.
je zou dit wel kunnen doen icm Kjeldahl (dit doen wij op het lab ook voor caseÔne bepaling)

#12

paac

    paac


  • >250 berichten
  • 271 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2014 - 14:26

Het klinkt wel leuk, maar ik ben bang dat je niet alleen eiwit kunt scheiden. Met toevoegen van zuur kun je het eiwit laten neerslaan, alleen heb je dan nog met ingesloten vet ed. te maken.
je zou dit wel kunnen doen icm Kjeldahl (dit doen wij op het lab ook voor caseïne bepaling)


Met TCA kun je wel de "Non-Protein Nitrogen" scheiden van de "Protein Nitrogen", maar lukt hetzelfde met Caseine en Wei-eiwitten? Of heeft het gebruik van een ander zuur een ander effect hierop?

Veranderd door paac, 03 februari 2014 - 14:40

Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31


#13

tequila boy

    tequila boy


  • >1k berichten
  • 1490 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2014 - 15:53

Wij gebruiken 10% azijnzuur om caseÔne neer te laten slaan. Dit wordt gefiltreerd en dan wordt een destructie gedaan.

#14

paac

    paac


  • >250 berichten
  • 271 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 februari 2014 - 17:50

Wij gebruiken 10% azijnzuur om caseïne neer te laten slaan. Dit wordt gefiltreerd en dan wordt een destructie gedaan.


Ik had toevallig nog wat ongelezen artikelen over Kjeldahl-bepalingen en blijkbaar wordt azijnzuur gebruikt voor Caseine en TCA voor "True" Protein :) (kan verwijzingen geven indien nodig)

Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31







Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures