Transpiratie bij inspanning: waar onttrekken zweetklieren het vocht vandaan ?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 429

Transpiratie bij inspanning: waar onttrekken zweetklieren het vocht vandaan ?

Zweten heeft een belangrijke functie bij het regelen van de lichaamstemperatuur.

Is eenvoudig aan te geven, waar de zweetklieren, die het zweet uitscheiden, het vocht vandaan halen. Dus waar komt het "bron" vocht vandaan, dat bij zweten wordt uitgescheiden. Zijn er meerdere bronnen, is er een bron die meer aanlevert dan de andere ?

Kan door sterk zweten het bloedvolume ook verminderen?

Bedankt voor uw reactie,

mvg

Berichten: 12.262

Re: Transpiratie bij inspanning: waar onttrekken zweetklieren het vocht vandaan ?

Er zijn inderdaad meerdere bronnen, de belangrijkste (grootste) zijn voorraden binnen de cellen, en voorraden in vloeistof buiten de cellen. Vloeistof buiten te cellen hoeft daarbij niet per se bloed te zijn, maar kan ook vloeistof rond weefsels en organen of bijv lymphevocht zijn.

Bloed zal wel het transportmiddel voor dit water zijn, maar het is niet zo dat bloed de primaire opslag van vocht is. Als je een liter zweet verlies je dus zeker geen liter bloedplasma, maar voornamelijk vocht binnen allerlei cellen in het lichaam.

Je bestaat voor ca 60% uit water, maar uit niet meer dan 10% bloed. Een goed deel van dat bloed zijn nog rode bloedcellen ook, dus bloedplasma is maar een paar procent van je totale watervolume, veel te weinig om fatsoenlijk uit te kunnen zweten.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Transpiratie bij inspanning: waar onttrekken zweetklieren het vocht vandaan ?

Eens met Ben.

Eerst zul je intracellulair dehydreren wat zich uit in droge slijmvliezen, huilen zonder tranen, verminderde huidturgor etc.

Blijft de dehydratie echter doorzetten dan ga je ook intravasaal dehydreren wat uiteindelijk leidt tot bloeddrukdalingen (wordt eerst nog gecompenseerd door RAAS).

Maar dan ben je echt zwáár gedehydreerd.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer