[scheikunde] Sulfietgehalte in vlees
Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood
-
- Berichten: 1
Sulfietgehalte in vlees
Hallo ,
wij zin student van kdg van de opleiding Biomedisch Laboratorium Technologie.
Wij zijn momenteel bezig met het project om sulfietgehalte te berekenen in vlees .
Dit hebben we al gevonden ;
Kwantitatieve proef:
• Malachietgroen
Hak een kleine hoeveelheid vlees fijn
Breng een koffielepel van het vlees op een horlogeglas
Voeg 10 druppel 0,2 % malachietgroenoplossing toe.
Roer deze goed ondermekaar
Neem na enkele minuten de kleur waar
In aanwezigheid van sulfiet zal het vlees zijn rode kleur bewaren, vlees dat niet behandeld is met sulfiet krijgt een blauw/groene kleur.
Kwalitatieve proef
Maal het vlees fijn.
Los het vlees op in een hoeveelheid HCl.
Zorg voor zo’n min mogelijk contact met lucht.
Breng deze in een centrifuge.
Giet 25 mL 1,0 KOH oplossing in een erlenmeyer van 200ml.
Voeg hier 25mL van het vlees oplossing toe.
Schud de inhoud van de erlenmeyer en laat het gedurende 15 minuten afgesloten staan.
Voeg vervolgens 15 ml 2,0M zwavelzuur toe;
Voeg enkele druppels zetmeeloplossing als indicator toe.
Titreer met een 0,010M joodoplossing tot de blauwe kleur 15s blijft.
Nu weten we niet of dit betrouwbaar is en of we de juiste hoeveelheden hebben , voor bijv hcl vinden we niet de juiste hoeveelheid ,
Kan iemand ons helpen ?
Groetjes ,
Lynn en Naomi
wij zin student van kdg van de opleiding Biomedisch Laboratorium Technologie.
Wij zijn momenteel bezig met het project om sulfietgehalte te berekenen in vlees .
Dit hebben we al gevonden ;
Kwantitatieve proef:
• Malachietgroen
Hak een kleine hoeveelheid vlees fijn
Breng een koffielepel van het vlees op een horlogeglas
Voeg 10 druppel 0,2 % malachietgroenoplossing toe.
Roer deze goed ondermekaar
Neem na enkele minuten de kleur waar
In aanwezigheid van sulfiet zal het vlees zijn rode kleur bewaren, vlees dat niet behandeld is met sulfiet krijgt een blauw/groene kleur.
Kwalitatieve proef
Maal het vlees fijn.
Los het vlees op in een hoeveelheid HCl.
Zorg voor zo’n min mogelijk contact met lucht.
Breng deze in een centrifuge.
Giet 25 mL 1,0 KOH oplossing in een erlenmeyer van 200ml.
Voeg hier 25mL van het vlees oplossing toe.
Schud de inhoud van de erlenmeyer en laat het gedurende 15 minuten afgesloten staan.
Voeg vervolgens 15 ml 2,0M zwavelzuur toe;
Voeg enkele druppels zetmeeloplossing als indicator toe.
Titreer met een 0,010M joodoplossing tot de blauwe kleur 15s blijft.
Nu weten we niet of dit betrouwbaar is en of we de juiste hoeveelheden hebben , voor bijv hcl vinden we niet de juiste hoeveelheid ,
Kan iemand ons helpen ?
Groetjes ,
Lynn en Naomi
-
- Berichten: 12.262
Re: Sulfietgehalte in vlees
Zou je niet ergens de materials & methods van een onderzoek naar sulfiet in vlees kunnen vinden? Ik neem aan daar wel publicaties over zijn waarin verwezen wordt naar het artikelen dat de methode oorspronkelijk beschrijft.
Die laatste titratie bepaalt het sulfiet direct in een zure omgeving, wat de laatste 3 regels in ieder geval verklaart. De voorgaande stappen dienen er, neem ik aan, voor om het sulfiet in oplossing te krijgen. Er staat allen niet bij hoeveel vlees je moet gebruiken, dus wordt het lastig om hoeveelheden voor de rest te vinden.
Die laatste titratie bepaalt het sulfiet direct in een zure omgeving, wat de laatste 3 regels in ieder geval verklaart. De voorgaande stappen dienen er, neem ik aan, voor om het sulfiet in oplossing te krijgen. Er staat allen niet bij hoeveel vlees je moet gebruiken, dus wordt het lastig om hoeveelheden voor de rest te vinden.
Victory through technology