grote dinosaurussen met veren?

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 20

grote dinosaurussen met veren?

In 2012 werd 'Yutyrannus' beschreven, een theropode dinosaurus. De resten waren in buitengewoon goede staat, waarbij afdrukken van veren zichtbaar waren. Dit maakte Yutyrannus, met 9 meter lang en 1,5 ton zwaar de grootste dinosaurus waarvan is bewezen dat het veren had.

Wetenschappers hebben hieruit geconcludeerd dat het niet onlogisch zou zijn dat tyrannosaurus, in ieder geval op jonge leeftijd maar misschien het hele leven, een verenkleed zou hebben gehad.

Ik vind het mooi dat het steeds duidelijker wordt dat dinosaurussen warmbloedige, actieve en (redelijk) intelligente dieren waren, en dat vogels duidelijk tot de theropode dinosaurussen behoren. Toch kan ik niet bevatten hoe een grote, actieve dinosaurus profijt heeft aan een verenkleed.

Een groter dier houdt (ook in verhouding) veel meer warmte vast dan een kleiner dier, doordat oppervlak in kwadraat toeneemt, inhoud tot de derde macht. Wat heeft een grote theropode dinosaurus dan aan nog meer isolatie door veren? Raakt het dier dan niet veel te snel oververhit?

En, nog iets anders, vaak worden groepen dinosaurussen buiten de theropoda, zoals ceratopsiden, ook met veren afgebeeld. Is dat realistisch? Ze zijn toch niet heel dicht verwant met theropoden? Of zouden ze het dan onafhankelijk ontwikkeld hebben (convergente evolutie)?

Gebruikersavatar
Berichten: 88

Re: grote dinosaurussen met veren?

Ik zal even geheel ongeinformeerd dit onderwerp induiken, en slechts algemene principes hanteren:
Toch kan ik niet bevatten hoe een grote, actieve dinosaurus profijt heeft aan een verenkleed.
Allereerst, het kan zijn dat een bepaald dier slechts in jonge jaren een verenkleed heeft. Ook kunnen er gradaties van warmbloedigheid bestaan. Dus overhitting hoeft niet noodzakelijkerwijs een probleem te zijn.

Verder kunnen deze dieren er profijt van ondervinden als de omgeving koel is - klimaten kunnen varieren, en dit kan een rol hebben gespeeld bij een dergelijke ontwikkeling. Het is goed mogelijk dat het verendek een cruciale rol speelde bij het beschermen van eieren tegen de elementen en de kou, en dat het zich daarom verder ontwikkelde.
Maartendj schreef: di 18 feb 2014, 12:23Is dat realistisch? Ze zijn toch niet heel dicht verwant met theropoden? Of zouden ze het dan onafhankelijk ontwikkeld hebben (convergente evolutie)?
Het is onwaarschijnlijk dat iets als de veer zich op exact dezelfde wijze in gescheiden takken ontwikkelt als hun laatste gedeelde voorouder niet tenminste een rudimentaire veerachtige structuur had. De mogelijkheden zijn daarom:

- De gedeelde voorouder in deze gevallen had wel een dergelijke structuur, en het verendek is vanuit daar middels parallelle/convergente evolutie verder ontwikkeld, of:

- We begrijpen de relatie tussen deze vormen niet volledig. Het kan zijn dat ze nauwer verwant zijn dan jij denkt of dan wetenschappers denken.

- De afbeelding is niet wetenschappelijk verantwoord. Dit laatste komt natuurlijk veel voor: afbeeldingen dienen veelal slechts ter illustratie van *populair*-wetenschappelijke artikelen, waarbij de nadruk vaak meer op "populair" ligt dan op "wetenschappelijk".
Man, I hate people.

Reageer