Springen naar inhoud

Zuurtegraad mierenzuur of azijnzuur


  • Log in om te kunnen reageren

#1

scheikundevragen3.0

    scheikundevragen3.0


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2014 - 20:59

Hallo,

Ik vroeg me af wat het verschil in zuurtegraad is tussen mierenzuur (CHOOH) en azijnzuur (CH3COOH) (de molariteit is gelijk)
Is het zo dat azijnzuur zuurder is omdat dit een hogere concentratie H+ bevat?

Alvast bedankt voor de reacties!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 19 februari 2014 - 23:20

Er is in beide gevallen maar 1 proton dat als zuur optreedt. Als ik je vertel dat CF3COOH een nog sterker zuur is, waar kan dan het verschil in zuurgraad aan liggen?

#3

scheikundevragen3.0

    scheikundevragen3.0


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 19 februari 2014 - 23:32

ik heb geen idee?

#4

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8804 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 februari 2014 - 01:50

Denk aan wat overblijft nadat een electron is afgesplitst: een negatief geladen ion, dat die lading ergens moet laten.
Victory through technology

#5

scheikundevragen3.0

    scheikundevragen3.0


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2014 - 07:54

Maar het azijnzuur en mierenzuur splitsen allebei 1 H+ deeltje af.. Dan zouden ze toch allebei even zuur moeten zijn? Of zie ik dat fout?

#6

Microkuub

    Microkuub


  • >25 berichten
  • 59 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2014 - 08:46

Het gaat er dus niet om hoeveel H+ een zuur kan afsplitsen, maar om iets anders. Om je in de goede richting te helpen, zoek bijvoorbeeld eens het verschil op tussen een sterk en een zwak zuur.

#7

scheikundevragen3.0

    scheikundevragen3.0


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 20 februari 2014 - 09:56

Maar het zijn allebei zwakke zuren ?

#8

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 20 februari 2014 - 12:10

Een aantal antwoorden hier zoekt het volgens mij te ver. Die zijn bezig met de verklaring van de verklaring, en de topicstarter is helemaal daar helemaal niet mee bezig of aan toe.

Een stap terug dus.

Allereerst, Als de zuurtegraad (pH) lager is, dan betekent inderdaad dat er een verschil is in de concentratie H+ ionen. Maar dat is geen verklaring, die 2 dingen zijn in feite 2 manieren om hetzelfde te zeggen.

Beide zuren zijn inderdaad zwakke zuren. Maar zijn alle zwakke zuren hetzelfde? Of kunnen zwakke zuren onderling verschillen? Zo ja, waarin verschillen ze dan? Heb je een tabel gekregen met zuren en basen? Zo ja, wat betekent de volgorde in die tabel?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures