Spaghetti kraan.

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 2

Spaghetti kraan.

Hallo,

Ik ben student industrieel ingenieur bouwkunde ( 1e jaar) en we hebben een project : het bouwen van een hijsconstructie uit spaghetti. Het enigste dat we mogen gebruiken is spaghetti en lijm. In de het bijgevoegde bestand staat het wat meer gedetailleerd uitgelegd.

Graag zou ik willen weten of dat iemand dit/iets gelijk aardig al eens gedaan heeft.

Graag zou ik ook willen weten of er iemand tips heeft?

vriendelijke groeten TED2
project_BOUW.pdf
(82.07 KiB) 213 keer gedownload

Gebruikersavatar
Berichten: 821

Re: Spaghetti kraan.

Kijk eens hoeveel kracht/spanning spaghetti aankan, dan kun je een beetje rekenen.

Zit er verschil tussen trek en druk, hoe goed kan het tegen buiging.

Lees je eens in over vakwerkconstructies..

Gebruikersavatar
Berichten: 1.292

Re: Spaghetti kraan.

in het draadje hier "equivalente stijfheid ve. vakwerk" of dergelijks stond er een link naar een plug-in van scia, misschien gebruik je dit op school?

verder: eens goed gaan kijken naar bestaande constructies, er is dikwijls wel een reden waarom ze bepaalde zaken op dergelijke wijze uitvoeren. beter een goeie kopij dan een slecht eigen ontwerp...

nog eentje: dikwijls is de opgave zo slecht geformuleerd, dat je met vanalles wegkunt. staan er beperkingen op de interactie vh tegengewicht met de constructie, ...

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Spaghetti kraan.

Spaghetti is natuurlijk erg slank en zal daardoor beter trek- dan drukkrachten kunnen weerstaan.

Dat houdt dan in, dat de delen waarop drukkrachten moeten komen massief of in vakwerk / kokerconstructie uitgevoerd moeten worden.

Er worden geen restricties gesteld aan de hoeveelheid spaghetti, zodat je mogelijk met twee massieve drukstaven kan werken. Wel zal bij gebruik van veel materiaal de verhouding gewicht/materiaal ongunstiger worden.

Een ruw constructieprincipe zou dan bijvoorbeeld als dit kunnen zijn:
voorbeeld.jpg
voorbeeld.jpg (31.52 KiB) 393 keer bekeken
Als je iets dergelijks netjes uittekent en de sterkte van een draadje spaghetti bepaalt, kan je de krachten die een dergelijke constructie kan hebben wel redelijk bepalen, en daarmee de last en de gewenste massa van het contragewicht. Wil je het echt heel licht hebben dan kan je de hier massief getekende balken als gezegd ook als vakwerk uitvoeren, maar dan wordt de bouw complexer en ook sterker afhankelijk van goede lijmverbindingen. Een koker/buis voor de dikke delen is waarschijnlijk een goede tussenweg.

Reageer