mitose van neuronen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 338

mitose van neuronen

Hoe staat het met stamcellen die verantwoordelijk zijn voor de aanleg van zeer gedifferentieerde en gespecialiseerde cellen zoals zenuw-en spiercellen?

Verdwijnen deze nadat genoemde cellen zijn aangemaakt?

Cellichamen van neuronen bevatten een kern met DNA. Kunnen zenuwcellen zich delen?

Tijdens leerprocessen worden steeds nieuwe verbindingen gemaakt in de hersenen. Wanneer verder niets meer met deze kennis (verbindingen) wordt gedaan, verdwijnen deze verbindingen weer.

Betekent dit dat het aantal schakelneuronen steeds verandert?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: mitose van neuronen

Wat neuronen betreft is er een klein aantal stamcellen aanwezig in het brein. Neuronen zelf kunnen zich niet delen, althans niet in fysiologische situaties.

Op je laatste vraag: synaptische connectiviteit of pathways veranderen inderdaad door leerprocessen door middel van long term potentiation. Bij het uitblijven van stimulatie van bepaalde pathways, raken de neuronen minder gevoelig en zal de functie van de pathway ook minder worden.

Als je 6 bent en uit China naar Nederland verhuist, kun je -als je deze taal niet blijft spreken- op je 40ste echt geen Mandarijn meer spreken. Ondanks dat je het op je 6de vloeiend sprak. Het kost teveel energie om ALLE pathways die ooit gemaakt zijn in stand te houden. Die neuronen kun je dan beter voor andere dingen gebruiken.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer