Destilleren van wijn

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 329

Destilleren van wijn

Voor een PO sk moesten we wijn destilleren om het alcoholpercentage te bepalen.

We kregen trouwens ook het aangegeven wijnpercentage op de fles.

Het rare is dat je dan alcohol laat verdampen op 78 graden celsius. Bij deze temperatuur is water al erg vluchtig en komt er ook stoom bij vrij. Toch lazen wij (bijna) precies 13,5 ml alcohol af uit de maatbeker waarin het destilaat.

Wij dachten eerst dat er veel meer dat 13.5 mililiter in de opvangkolf kwam. De TOA zei dat het met de glazen pinnen te maken had die in de buis zaten waar de nog ongecondenseerde dampen inzitten.

Hoe werkt dat precies? Kan water makkelijker condenseren dan alcohol? Komt dat dan weer door de sterkere aantrekkingskracht door de "gedeelde" OH groep? Is dat zuurstofatoom in dat watermolecuul iets meer negatief dan andere OH groepen omdat het ssimpelweg 2 waterstofatomem heeft waarvan hij de elektronen naar zich toe kan trekken? Of sla ik de plank hier volledig mis?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Destilleren van wijn

Julie hebben helemaal geen theorie gehad over destillatie?

Het idee is dat je damp op elk punt onderweg naar boven in evenwicht is met vloeistof. Daardoor geldt in de opstelling hoe hoger je komt hoe lager de temperatuur, en hoe zuiverder je alcohol. Er verdampt dus wel water, maar die wordt tijdens het opstijgen "selectief" weer langzaam gecondenseerd.

Helemaal zuiver krijg je alcohol zo nooit, 96% ethanol met 4% water kun je niet met destillatie scheiden.

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Destilleren van wijn

Wat dacht je gewoon van kookpunt? Water kookt pas bij 100°C en zal vlugger, lees:lager op de vigreux, condenseren.

Berichten: 329

Re: Destilleren van wijn

rwwh schreef: di 04 mar 2014, 22:22
Julie hebben helemaal geen theorie gehad over destillatie?

Het idee is dat je damp op elk punt onderweg naar boven in evenwicht is met vloeistof. Daardoor geldt in de opstelling hoe hoger je komt hoe lager de temperatuur, en hoe zuiverder je alcohol. Er verdampt dus wel water, maar die wordt tijdens het opstijgen "selectief" weer langzaam gecondenseerd.

Helemaal zuiver krijg je alcohol zo nooit, 96% ethanol met 4% water kun je niet met destillatie scheiden.
En hoe komt het dan dat alcohol niet langzaam co denseert?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Destilleren van wijn

Gebeurt ook, maar langzamer. Bij elke temperatuur is er een eigen evenwicht tussen damp en vloeistof. Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Destillati ... estillatie ; dit is vrij fundamentele leerstof die minder geschikt is om uitgebreid op het forum door te werken.

Reageer