Springen naar inhoud

Destilleren van wijn


  • Log in om te kunnen reageren

#1

liamgek

    liamgek


  • >250 berichten
  • 328 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2014 - 22:17

Voor een PO sk moesten we wijn destilleren om het alcoholpercentage te bepalen.

We kregen trouwens ook het aangegeven wijnpercentage op de fles.

Het rare is dat je dan alcohol laat verdampen op 78 graden celsius. Bij deze temperatuur is water al erg vluchtig en komt er ook stoom bij vrij. Toch lazen wij (bijna) precies 13,5 ml alcohol af uit de maatbeker waarin het destilaat.

Wij dachten eerst dat er veel meer dat 13.5 mililiter in de opvangkolf kwam. De TOA zei dat het met de glazen pinnen te maken had die in de buis zaten waar de nog ongecondenseerde dampen inzitten.

Hoe werkt dat precies? Kan water makkelijker condenseren dan alcohol? Komt dat dan weer door de sterkere aantrekkingskracht door de "gedeelde" OH groep? Is dat zuurstofatoom in dat watermolecuul iets meer negatief dan andere OH groepen omdat het ssimpelweg 2 waterstofatomem heeft waarvan hij de elektronen naar zich toe kan trekken? Of sla ik de plank hier volledig mis?

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 maart 2014 - 22:22

Julie hebben helemaal geen theorie gehad over destillatie?

Het idee is dat je damp op elk punt onderweg naar boven in evenwicht is met vloeistof. Daardoor geldt in de opstelling hoe hoger je komt hoe lager de temperatuur, en hoe zuiverder je alcohol. Er verdampt dus wel water, maar die wordt tijdens het opstijgen "selectief" weer langzaam gecondenseerd.

Helemaal zuiver krijg je alcohol zo nooit, 96% ethanol met 4% water kun je niet met destillatie scheiden.

#3

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 maart 2014 - 22:23

Wat dacht je gewoon van kookpunt? Water kookt pas bij 100°C en zal vlugger, lees:lager op de vigreux, condenseren.

#4

liamgek

    liamgek


  • >250 berichten
  • 328 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 maart 2014 - 22:41

Julie hebben helemaal geen theorie gehad over destillatie?

Het idee is dat je damp op elk punt onderweg naar boven in evenwicht is met vloeistof. Daardoor geldt in de opstelling hoe hoger je komt hoe lager de temperatuur, en hoe zuiverder je alcohol. Er verdampt dus wel water, maar die wordt tijdens het opstijgen "selectief" weer langzaam gecondenseerd.

Helemaal zuiver krijg je alcohol zo nooit, 96% ethanol met 4% water kun je niet met destillatie scheiden.


En hoe komt het dan dat alcohol niet langzaam co denseert?

#5

rwwh

    rwwh


  • >5k berichten
  • 6847 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 04 maart 2014 - 22:45

Gebeurt ook, maar langzamer. Bij elke temperatuur is er een eigen evenwicht tussen damp en vloeistof. Zie ook http://nl.wikipedia....olomdestillatie ; dit is vrij fundamentele leerstof die minder geschikt is om uitgebreid op het forum door te werken.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures