Mantel maakt objecten onzichtbaar voor geluid

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 768

Mantel maakt objecten onzichtbaar voor geluid

Ingenieurs zijn er in geslaagd om, met wat ogenschijnlijk een eenvoudige piramide uit plastiek is, objecten te verbergen voor geluid in de 3 dimensionale ruimte. De geluidsgolven die er op af worden gestuurd gedragen zich dan alsof er niets anders dan een vlak oppervlak op hun pad komt. Een beetje hetzelfde als de onzichtbaarheidsmantel uit de ‘Harry Potter’ reeks, maar dan met geluid.


Om de mantel de testen hebben ze eerst de geluidsgolven op een ‘blote’ sfeer gestuurd en dan op een sfeer die bedekt was met de mantel. Het resultaat is te zien in onderstaand filmpje:





We zien hier hoe de geluidsgolven verschillend reageren als ze de 2 objecten tegenkomen. De rode en de blauwe lijnen staan voor respectievelijk de hoge en lage punten van de geluidsgolven. In het linkse deel zien we geluidsgolven die niets op hun pad hebben, helemaal rechts geluidsgolven die de mantel tegenkomen en in het midden geluidsgolven die de sfeer tegenkomen. Er is bijna geen verschil tussen de linkse en rechtse, terwijl de middelste duidelijk afwijkt.


Je zou dit principe kunnen toepassen om palen in een concertzaal die anders het geluid verstoren onzichtbaar te maken. Een andere toepassing zou kunnen zijn om objecten onzichtbaar te maken voor sonar. Dit omdat geluidsgolven zich in lucht gelijkaardig gedragen als in water, alhoewel voor dit laatste nog een lange weg af te leggen is.

acousticcloak1.jpg
acousticcloak1.jpg (268.32 KiB) 231 keer bekeken

Bronnen: Duke.edu
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Reageer