Springen naar inhoud

Plastic uit Melk en Azijn.


  • Log in om te kunnen reageren

#1

deXter135

    deXter135


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 maart 2014 - 17:19

Hallo,

Wij wilden voor een scheikunde proef bioplastic maken. Op internet vonden wij dat dat kon door melk te verwarmen en er dan azijn aan toe te voegen. Er ontstond zo een soort klei, dat hard was nadat we het een paar dagen lieten staat.
Ik heb wat op internet gezocht, en kwam erachter dat door de azijn de melk zuurder word, en dat dan het eiwit caseïne neerslaat. Caseïne is dus een polypeptide. Maar is dit nou plastic? Hebben wij hier nu te maken met een polymeer?

Groetjes Martijn

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 maart 2014 - 17:25

Een polypeptide is inderdaad een polymeer. Zelfs cellulose uit die boom buiten, het menselijk DNA of een haar is een vorm van een polymeer. Trek je dus niets aan dat het toevallig uit natuurlijke bron komt. De definitie voor een plastic is dan ook een organische substantie van hoog moleculair gewicht dat een vorm gegeven kan worden. Meestal wordt dit hoge moleculaire gewicht bereikt door het aaneenrijgen van kleine moleculetjes, in jouw geval losse peptiden.

#3

deXter135

    deXter135


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 maart 2014 - 17:26

Dus wij hebben wel gewoon plastic gemaakt?

#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 27 maart 2014 - 18:12

Nou dat 'plastic' zat er al in; wat er gebeurt door aanzuren is dat het uit de oplossing (melk) neerslaat.

#5

deXter135

    deXter135


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 maart 2014 - 20:49

Oke super bedankt!

#6

SanneR

    SanneR


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 01 juni 2014 - 14:50

Hallo

 

Ik vroeg mij af waarom het noodzakelijk is de melk op te warmen. Ik heb de proef ook geprobeerd met koude melk maar het resultaat is dan veel minder spectaculair.

 

Alvast bedankt!


#7

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 01 juni 2014 - 15:05

Dezelfde redenen waarom koorts boven 42 °C dodelijk is en waarom je hardgekookte eieren kan eten. ;)






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures