Volledige kunststof 3D-geprinte schedel geïmplanteerd

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 768

Volledige kunststof 3D-geprinte schedel ge

Voor het eerst ter wereld is bij een patiënt een totale schedel vervangen. De 23 uur durende operatie werd succesvol uitgevoerd onder leiding van hersenchirurg dr. Bon Verweij van het UMC Utrecht. Met behulp van 3D print technologie werd een op maat gemaakte schedel van kunststof succesvol geïmplanteerd bij een 22-jarige vrouw.


Verweij heeft veel ervaring opgedaan met 3D-reconstructies en printing van schedeldelen voordat hij tot deze klinische toepassing is overgegaan. Wanneer na bijvoorbeeld een ongeval sprake is van zwelling in de hersenen wordt vaak een deel van de schedel tijdelijk weggenomen om de druk in de hersenen te reduceren. Later wordt het eigen schedeldeel weer teruggeplaatst of wordt er gekozen voor een implantaat. “Vroeger werd een implantaat met de hand op de operatiekamer gemaakt van een soort cement waarbij de pasvorm verre van ideaal was”, aldus Verweij. “Nu kunnen dergelijke delen met behulp van 3D printing exact op maat gemaakt worden. Dit heeft niet alleen cosmetisch zeer grote voordelen, maar patiënten laten vaak ook een betere hersenfunctie zien ten opzichte van de oude methode.” Samen met een Australisch bedrijf, gespecialiseerd in 3D-printing heeft Verweij de kennis en ervaring ingezet om nu een volledige schedel te vervangen.

schedel.jpg
schedel.jpg (130.65 KiB) 695 keer bekeken

Lees het volledige artikel


Bron: umcutrecht.nl, blikopnieuws.nl
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Volledige kunststof 3D-geprinte schedel ge

Op woensdag 26 maart jl. waren de chirurg en de desbetreffende patiënte te gast bij Pauw en Witteman. Zie hier voor de uitzending.
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 2

Re: Volledige kunststof 3D-geprinte schedel ge

De titel 'Volledige kunststof 3D-geprinte schedel geïmplanteerd' is vatbaar voor misleiding en past niet bij de kwalificatie 'wetenschap'sforum. Als er ergens in de aardbodem een schedel wordt gevonden, is dat niet alleen het schedeldak maar ook de jukbeenderen, neusgat en kaakpartij. Dus 'volledige' schedel, feitelijk een nieuw hoofd, dat zal ik niet zo gauw meemaken.
Overigens alle verbazing over de geleverde prestatie 'an sich'.
Hans van Swoll

Gebruikersavatar
Berichten: 768

Re: Volledige kunststof 3D-geprinte schedel ge

Bedankt voor de verbetering. Een snelle google geeft je gelijk. 
 
Overigens zoekt een nieuwsposter naar nieuws en post het op dit forum. Ik hoop dat je begrijpt dat we niet van alle markten thuis kunnen zijn en dus kan zoiets over het hoofd gezien worden. Er wordt wel nagegaan of het nieuws daadwerkelijk waar is ( je moet maar eens snel googlen en je ziet dat overal staat: " volledige schedel"). Dat neemt niet weg dat het fout is natuurlijk. 
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Berichten: 242

Re: Volledige kunststof 3D-geprinte schedel ge

Het is inderdaad een misleidende zin. Ik las de zin als volledig kunststof en niet als volledige schedel. Ze hadden allicht kunnen zeggen ‘Volledig kunststof 3D-geprinte schedelimplantaat geïmplanteerd’. Verders zou ik zeggen; fouten maken is menselijk keep up the good work nieuwsposters ;)
HBO Elektrotechniek student 3de jaar

Reageer