Springen naar inhoud

volumes en percentages van suikeroplossing


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Janosik

    Janosik


  • >100 berichten
  • 143 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2014 - 01:06

Hallo iedereen,

Mijn vraag aan de hand van een voorbeeld...

Stel: ik los 50 gr suiker op in in 100 ml water. Ik krijg dan uiteindelijk een totaal volume van ??? ml.
M.a.w. : een bepaalde hoeveelheid suiker in onopgeloste vorm (uitgedrukt in gram) zal in opgeloste vorm een hoeveelheid van hoeveel vertegenwoordigen (uitgedrukt in ml)?

En het tweede deel van de vraag: wat betekent dat in percentages?
Als men bvb spreekt over een 65% suikeroplossing, is dat dan 65% in gewicht, of 65% in onopgelost volume, of 65% in opgelost volume?

Met vriendelijke groet,
Janosik.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2014 - 08:44

Janosik,

- Probeer het eerste eens uit in de praktijk. Krijg je wel / niet een totaal volume van 100ml + (50G/dichtheid suiker.)

-Meestal bedoelt men hiermee 65 gram suiker op 100 ml oplossing.
(bv Breng in een bekerglas 65 gram suiker en vul het volume met water aan tot 100ml.)

Veranderd door toaic, 04 april 2014 - 08:45


#3

Janosik

    Janosik


  • >100 berichten
  • 143 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2014 - 12:24

Hallo toaic,

Bedankt voor je antwoord.
Nu ik het daar zo zie staan... tjaaa, ik had het moeten weten! :oops:
dichtheid is gewicht per volume, dus ...
Ik had al wat metingen gedaan met behulp van gewone keukenmiddelen (en dus beperkte nauwkeurigheid).
Ik kwam op een volume van 67 ml voor 100 gr suiker.
Via Google heb ik gevonden dat suiker een dichtheid heeft van 1,59 gr/ml.
Daarmee kom ik op een volume van 62,9 ml voor 100 gr suiker.
Mijn eigen meting viel nog wel mee, he ;)

Voor wat betreft het percentage:

Meestal bedoelt men hiermee 65 gram suiker op 100 ml oplossing. (bv Breng in een bekerglas 65 gram suiker en vul het volume met water aan tot 100ml.)

Dus: zodanig dat het maatglas 100 ml aanduidt terwijl de suiker nog niet opgelost is?
Als de suiker nadien oplost, zal het volume minder dan 100 ml zijn, maar dat is dus een 65% oplossing neem ik aan...

#4

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2014 - 13:17

Mbt percentage,

Dat klopt. Dat als het suiker zou oplossen,
het volume iets minder dan 100 ml zou kunnen worden.
De vraag is of het in dit geval ook waarneembaar is.

Maar als het volume dan wat kleiner is geworden, dan heb je geen 65% oplossing meer.
(Dan 65% + x%.)

Wellicht zou je dit kunnen uittestten.

Maar normaliter als er een oplossing maakt, wordt eerst alles goed opgelost alvorens het volume exact
tot (in dit geval) 100 ml wordt aangevuld.

Veranderd door toaic, 04 april 2014 - 13:21


#5

Janosik

    Janosik


  • >100 berichten
  • 143 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 april 2014 - 20:43

Oké, bedankt. Het is nu helemaal duidelijk!
Het volumeverschil tussen wel en niet opgeloste suiker zal inderdaad nauwelijks waarneembaar zijn (zeker bij kleine hoeveelheden), maar ik wou toch even weten hoe het nu 'theoretisch correct' was.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures