volumes en percentages van suikeroplossing
Moderator: ArcherBarry
Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
- Berichten: 143
volumes en percentages van suikeroplossing
Hallo iedereen,
Mijn vraag aan de hand van een voorbeeld...
Stel: ik los 50 gr suiker op in in 100 ml water. Ik krijg dan uiteindelijk een totaal volume van ??? ml.
M.a.w. : een bepaalde hoeveelheid suiker in onopgeloste vorm (uitgedrukt in gram) zal in opgeloste vorm een hoeveelheid van hoeveel vertegenwoordigen (uitgedrukt in ml)?
En het tweede deel van de vraag: wat betekent dat in percentages?
Als men bvb spreekt over een 65% suikeroplossing, is dat dan 65% in gewicht, of 65% in onopgelost volume, of 65% in opgelost volume?
Met vriendelijke groet,
Janosik.
Mijn vraag aan de hand van een voorbeeld...
Stel: ik los 50 gr suiker op in in 100 ml water. Ik krijg dan uiteindelijk een totaal volume van ??? ml.
M.a.w. : een bepaalde hoeveelheid suiker in onopgeloste vorm (uitgedrukt in gram) zal in opgeloste vorm een hoeveelheid van hoeveel vertegenwoordigen (uitgedrukt in ml)?
En het tweede deel van de vraag: wat betekent dat in percentages?
Als men bvb spreekt over een 65% suikeroplossing, is dat dan 65% in gewicht, of 65% in onopgelost volume, of 65% in opgelost volume?
Met vriendelijke groet,
Janosik.
-
- Berichten: 493
Re: volumes en percentages van suikeroplossing
Janosik,
- Probeer het eerste eens uit in de praktijk. Krijg je wel / niet een totaal volume van 100ml + (50G/dichtheid suiker.)
-Meestal bedoelt men hiermee 65 gram suiker op 100 ml oplossing.
(bv Breng in een bekerglas 65 gram suiker en vul het volume met water aan tot 100ml.)
- Probeer het eerste eens uit in de praktijk. Krijg je wel / niet een totaal volume van 100ml + (50G/dichtheid suiker.)
-Meestal bedoelt men hiermee 65 gram suiker op 100 ml oplossing.
(bv Breng in een bekerglas 65 gram suiker en vul het volume met water aan tot 100ml.)
- Berichten: 143
Re: volumes en percentages van suikeroplossing
Hallo toaic,
Bedankt voor je antwoord.
Nu ik het daar zo zie staan... tjaaa, ik had het moeten weten!
dichtheid is gewicht per volume, dus ...
Ik had al wat metingen gedaan met behulp van gewone keukenmiddelen (en dus beperkte nauwkeurigheid).
Ik kwam op een volume van 67 ml voor 100 gr suiker.
Via Google heb ik gevonden dat suiker een dichtheid heeft van 1,59 gr/ml.
Daarmee kom ik op een volume van 62,9 ml voor 100 gr suiker.
Mijn eigen meting viel nog wel mee, he
Voor wat betreft het percentage:
Als de suiker nadien oplost, zal het volume minder dan 100 ml zijn, maar dat is dus een 65% oplossing neem ik aan...
Bedankt voor je antwoord.
Nu ik het daar zo zie staan... tjaaa, ik had het moeten weten!
dichtheid is gewicht per volume, dus ...
Ik had al wat metingen gedaan met behulp van gewone keukenmiddelen (en dus beperkte nauwkeurigheid).
Ik kwam op een volume van 67 ml voor 100 gr suiker.
Via Google heb ik gevonden dat suiker een dichtheid heeft van 1,59 gr/ml.
Daarmee kom ik op een volume van 62,9 ml voor 100 gr suiker.
Mijn eigen meting viel nog wel mee, he
Voor wat betreft het percentage:
Dus: zodanig dat het maatglas 100 ml aanduidt terwijl de suiker nog niet opgelost is?Meestal bedoelt men hiermee 65 gram suiker op 100 ml oplossing. (bv Breng in een bekerglas 65 gram suiker en vul het volume met water aan tot 100ml.)
Als de suiker nadien oplost, zal het volume minder dan 100 ml zijn, maar dat is dus een 65% oplossing neem ik aan...
-
- Berichten: 493
Re: volumes en percentages van suikeroplossing
Mbt percentage,
Dat klopt. Dat als het suiker zou oplossen,
het volume iets minder dan 100 ml zou kunnen worden.
De vraag is of het in dit geval ook waarneembaar is.
Maar als het volume dan wat kleiner is geworden, dan heb je geen 65% oplossing meer.
(Dan 65% + x%.)
Wellicht zou je dit kunnen uittestten.
Maar normaliter als er een oplossing maakt, wordt eerst alles goed opgelost alvorens het volume exact
tot (in dit geval) 100 ml wordt aangevuld.
Dat klopt. Dat als het suiker zou oplossen,
het volume iets minder dan 100 ml zou kunnen worden.
De vraag is of het in dit geval ook waarneembaar is.
Maar als het volume dan wat kleiner is geworden, dan heb je geen 65% oplossing meer.
(Dan 65% + x%.)
Wellicht zou je dit kunnen uittestten.
Maar normaliter als er een oplossing maakt, wordt eerst alles goed opgelost alvorens het volume exact
tot (in dit geval) 100 ml wordt aangevuld.
- Berichten: 143
Re: volumes en percentages van suikeroplossing
Oké, bedankt. Het is nu helemaal duidelijk!
Het volumeverschil tussen wel en niet opgeloste suiker zal inderdaad nauwelijks waarneembaar zijn (zeker bij kleine hoeveelheden), maar ik wou toch even weten hoe het nu 'theoretisch correct' was.
Het volumeverschil tussen wel en niet opgeloste suiker zal inderdaad nauwelijks waarneembaar zijn (zeker bij kleine hoeveelheden), maar ik wou toch even weten hoe het nu 'theoretisch correct' was.