Tumor bestaat uit meerdere onafhankelijke clones die samenwerken

Moderator: Astro

Reageer
Berichten: 74

Tumor bestaat uit meerdere onafhankelijke clones die samenwerken

Dat de samenstelling van tumoren heel heterogeen is (dus uit veel cellen met verschillende mutaties/deleties/amplificaties) bestaan, is al heel lang bekend. Het idee is dat een tumor steeds agressiever wordt als gevolg van een selectie van de cel die daarvoor de benodigde veranderingen heeft opgelopen. Dat dit voor de hand liggende model lang niet altijd waar hoeft te zijn, tonen Cleary en zijn collega’s aan in het nieuwste nummer van Nature.
Borst epitheliale stam cellen met een verhoogde expressie van het oncogen Wnt kunnen differentiëren tot luminaal of basaal-achtige cellen, twee cel types die samen het weefsel van de borst vormen. Cleary et al. Hebben nu gevonden dat in bepaalde borst tumoren de luminale cellen een verhoogde Wnt activiteit vertonen terwijl de basale cellen gekenmerkt worden door een mutatie in het Hras oncogen. Beide cel types zijn van zich zelf niet oncogeen. Maar alleen wanneer beide cel types tegelijkertijd ingespoten worden in muizen, ontstaan er tumoren.
De conclusie van dit onderzoek van Cleary et al is niet geheel onverklaarbaar. Cellen met een actief Ras oncogen gaan over in een toestand die bekend staat als scenesence, waarbij de cellen weliswaar niet dood gaan, maar ook niet meer kunnen delen. Het Wnt oncogen produceert een eiwit dat uitgescheiden wordt en andere cellen kan stimuleren tot groei door middel van activatie van de Wnt signaaltransductie route. Normale cellen zullen reageren op een te hoog groei signaal met een versnelde cel dood (apoptose). Maar cellen met een mutatie in het Hras gen kunnen dankzij het Wnt eiwit dat uitgescheiden wordt door de mutant luminale cellen, hun toestand van senescence opheffen en in plaats daarvan een ongeremde groei vertonen.
 
Lees verder
 
Origineel artikel
Nature 508, 113–117 (03 April 2014) doi:10.1038/nature13187
 
 
 
 
Afbeelding

Reageer