CERN's LHCb bevestigt bestaan van tetraquarks

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.094

CERN's LHCb bevestigt bestaan van tetraquarks

Het LHCb experiment van CERN heeft nu eenduidig een nieuwe exotische toestand waargenomen van een deeltje dat bestaat uit vier quarks, waarschijnlijk een zogenaamd tetraquark. In principe zijn deze tetraquarks niet verboden volgens het Standaard Model, ze zijn slechts zeer instabiel, en daarom nog nooit met deze nauwkeurigheid waargenomen. Dit tetraquark, genaamd Z(4430)- heeft een massa van 4430 MeV, en is daarmee ongeveer vier keer zwaarder als een proton, en is negatief geladen. Het is opgebouwd uit een charm, een anti-charm, een down en een anti-up quark.
 
Onderzoek loopt nog of het hier inderdaad om een tetraquark gaat, of om een vreemde combinatie van twee charm-mesonen (mesonen met tenminste een charm quark).
 
Bron: CERN update
Bron: Artikel op ArXiV
Bron: Quantum Diaries

Gebruikersavatar
Berichten: 111

Re: CERN's LHCb bevestigt bestaan van tetraquarks

Danku, maar bedoel je verbonden of verboden volgens standaard model? Op de website van cern lees ik:
– a type of matter that cannot be classified within the traditional quark model.
 

Berichten: 12.262

Re: CERN's LHCb bevestigt bestaan van tetraquarks

Niet geclassificeerd is iets anders dan verboden natuurlijk. In de natuur komen deeltjes die uit 4 quarks bestaan niet voor, maar dat wil niet zeggen dat ze niet te produceren zijn. In dit geval lijkt dat dus wel mogelijk te zijn, en wellicht zijn er meerdere combinaties mogelijk.
Victory through technology

Reageer