Wetenschappers maken oud orgaan in muizen weer jong

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 768

Wetenschappers maken oud orgaan in muizen weer jong

Wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om een oud orgaan in het lichaam van muizen weer jong te maken. Het onderzoek maakt mogelijk de weg vrij voor regeneratie van menselijke lichaamsdelen waarbij de reparatiemechanismen van het lichaam zelf gebruikt worden om tot een verjonging te komen.
 
Onderzoekers trekken hun conclusies op basis van experimenten met muizen. Ze richtten zich op de thymus – ook wel zwezerik genoemd. Een orgaan dat zich naast het hart bevindt en belangrijke immuuncellen produceert. De onderzoekers reactiveerden een natuurlijk mechanisme dat wanneer muizen ouder worden, stopt met werken. Ze verjongden zo de thymus van oude muizen.
 
Na de behandeling had het geregenereerde orgaan dezelfde structuur als de thymus van jonge muizen. De thymus functioneerde ook weer en de muizen begonnen meer T-cellen aan te maken. Dit zijn belangrijke cellen die infecties bestrijden. Onduidelijk is echter nog of het immuunsysteem van de muizen daarmee ook daadwerkelijk verbeterde.
 
muis1.jpg
muis1.jpg (31.37 KiB) 305 keer bekeken
 
Lees verder
 
Bronnen: Scientias.nl, ed.ak.uk
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Wetenschappers maken oud orgaan in muizen weer jong

De thymus is erg typisch in de aftakeling, hij zal constant in formaat afnemen. Er zijn alternatieven (waar ze in Melbourne ook aan werken), de meest eenvoudige oplossing werk alleen in mannen en berust op castratie. De testosteron afname die gepaard gaat met castratie zorg voor een verjonging van de thymus. Hoewel in muizen een fysieke castratie wordt gebruikt, zal chemische castratie in mensen ook werken. Dit is slechts nodig voor een korte periode, waarna de kuur gestopt zou kunnen worden.
 
In tegenstelling tot een opregulatie van FOXN1, is dit een behandeling die technisch gezien al mogelijk is, met medicijnen die al zijn goedgekeurd.
"Meep meep meep." Beaker

Gebruikersavatar
Berichten: 128

Re: Wetenschappers maken oud orgaan in muizen weer jong

Hoe kort is kort? Is het lang genoeg om borstgroei te krijgen? Want dat zal niet zomaar weggaan.

Reageer