Verdampingswarmte vraag

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 329

Verdampingswarmte vraag

Een hele korte en misschien wel heel simpel te beantwoorden vraag. Hoe kan het dat water altijd verdampt terwijl de verdampingswarmte heel hoog ligt. Waar haalt het water de energie vandaan om te verdampen?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Re: Verdampingswarmte vraag

Uit de omgeving. Niet in de laatste plaats uit het water vlak onder het grensvlak water-lucht. Water heeft namelijk tevens een heel hoge soortelijke warmtecapaciteit. En ja, het water koelt daarbij zelf af natuurlijk, wat dan de verdamping weer vertraagt, totdat er een evenwicht is tussen warmte-aanvoer uit de omgeving van het grensvlak, en warmte-afvoer door verdamping. 
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Verdampingswarmte vraag

Nog een voorbeeld: als jij een glas kraanwater vasthebt voelt dat koud aan. Met andere woorden, je hand verliest warmte via geleiding door het glas naar het koudere water en zal daar aangekomen voor een iets hogere verdampingsnelheid zorgen.

Berichten: 12.262

Re: Verdampingswarmte vraag

Als je een leeg glas oppakt voelt dat in de regel ook koud aan, zonder dat er iets kan verdampen. Dat heeft er vooral mee van doen dan onze handen meestal iets warmer zijn dan de omgevingstemperatuur. Door geleiding en dergelijke voelt een stuk aluminium van dezelfde temperatuur als een stuk piepschuim ook 'kouder aan'.
Victory through technology

Reageer