Springen naar inhoud

staaldraad, tyndall, dun



  • Log in om te kunnen reageren

#1

Choco__

    Choco__


  • >250 berichten
  • 932 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 18 april 2014 - 07:20

 “De staaldraad die men, bij de proef van Tyndall, over het ijs legt is zeer dun.”

 

Verklaring: we hangen mealen massa's aan een zzer dunne staaldraad. over een nat ijsblok dat met zijn 2 uiteinden ondersteund is.

 

 

Dit is niet echt een goede verklaring voor mijn stelling maar, ik heb geprobeerd, zou iemand mij verder kunnen helpen aub?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44863 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 april 2014 - 09:27

bedenk met welke van de twee instrumenten hieronder je makkelijker kaas snijdt, en waarom:

 

 

Staalkabel2.jpg  kaasdraadsnijder-075020.jpg

 

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Choco__

    Choco__


  • >250 berichten
  • 932 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2014 - 09:28

De onderste, omdat ze dunner is. Maar ik heb niet zo goede verklaring daarvoor...;( ?

#4

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44863 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 april 2014 - 09:34

Je bent toch (o.a.) bezig geweest over smeltpuntseffecten van druk? 

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#5

Choco__

    Choco__


  • >250 berichten
  • 932 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2014 - 09:38

Ja. Ik begrijp het hier niet zo goed. Dit is trouwens een oefening van " faseovergang. "

#6

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6607 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 21 april 2014 - 10:51

Het gaat over druk. Welke draad zal de grootste druk leveren?


#7

Choco__

    Choco__


  • >250 berichten
  • 932 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2014 - 11:03

De dunste draad

#8

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44863 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 april 2014 - 11:08

De dunste draad

juist, en dan gaan je nu eens terug naar wat je in deze topic leerde

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#9

Choco__

    Choco__


  • >250 berichten
  • 932 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2014 - 11:20

Als je dus de druk verhoogt, druk je de moleculen dichter opeen.
?

#10

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44863 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 april 2014 - 11:39

en wat gebeurt er dus, volgens wat we in die topic bespraken, met (niet al te koud) ijs onder hoge druk, en dus met het ijs onder die dunne draad?

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#11

Choco__

    Choco__


  • >250 berichten
  • 932 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2014 - 11:41

]Ijs neemt af in volume als het smelt (vandaar dat waterijs drijft op water). Als je dus de druk op ijs verhoogt, druk je de watermoleculen dichter opeen. Maar dat wil water juist als het gaat smelten. Als je water dus op deze manier helpt, heeft het minder extra energie nodig om te smelten en dus een lagere smelttemperatuur.

#12

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44863 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 april 2014 - 12:32

en de proef van Tyndall toont dat aan doordat de belaste staaldraad zachtjes maar zeker door dat ijsblok heenzakt: onder de draad smelt het ijs af, boven de draad vriest het weer aan. 

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#13

Choco__

    Choco__


  • >250 berichten
  • 932 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 21 april 2014 - 12:39

ok, begrijp het nu beter :)

post 11 en 12 is dus de verklaring ervoor, right?


#14

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44863 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 april 2014 - 13:20

ja

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#15

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 april 2014 - 14:23

]Ijs neemt af in volume als het smelt (vandaar dat waterijs drijft op water). Als je dus de druk op ijs verhoogt, druk je de watermoleculen dichter opeen. Maar dat wil water juist als het gaat smelten. Als je water dus op deze manier helpt, heeft het minder extra energie nodig om te smelten en dus een lagere smelttemperatuur.

Goed gecopypasted. Snap je ook wat je hier typt?







Also tagged with one or more of these keywords: natuurkunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures