Nieuw onderzoek maakt weg vrij voor nanorobots in uw lijf

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 768

Nieuw onderzoek maakt weg vrij voor nanorobots in uw lijf

Wetenschappers willen in de toekomst graag nanorobots inzetten die in uw lichaam op zoek gaan naar ziekten of medicijnen afgeven. Een nieuw onderzoek brengt die ambitie een stuk dichterbij: wetenschappers hebben een nano-apparaatje ontwikkeld dat niet door ons immuunsysteem wordt aangevallen en dus ongestoord zijn werk kan doen.
 
En dat is geen overbodige luxe, zo toonde eerder onderzoek al aan. Want eerder gebouwde nanorobots (zie kader) die in het lichaam van muizen werden geïnjecteerd, werden al snel door het immuunsysteem onschadelijk gemaakt. “Daarom vroegen we ons af: ‘Hoe kunnen we voorkomen dat onze deeltjes worden uitgeschakeld?’,” vertelt onderzoeker William Shih.
 
Omhulsel
 
De natuur bood uitkomst. De onderzoekers keken de kunst af van een virus dat aan de aandacht van het immuunsysteem ontsnapt door zijn genoom te verpakken in een omhulsel van eiwitten en dan nog eens te bedekken met een olie-achtige coating die tevens te vinden is in membranen rond levende cellen. “We vermoedden dat een virus-achtig omhulsel rond onze deeltjes ons probleem kon oplossen,” vertelt Shih. Samen met zijn collega’s vouwde hij een streng DNA in een octaëder ter grootte van een virus. Vervolgens voorzag hij de robot van een coating.
 
nanorobot.jpg
nanorobot.jpg (47.02 KiB) 214 keer bekeken
 
Lees hier het volledige artikel
 
Bronnen: electronics.howstuffworks.com, Scientias.nl, Harvard.edu
Het Wetenschapsforum heeft ook een facebook pagina!

Reageer