Springen naar inhoud

Doorsnede van een vlak met een veelvlak


  • Log in om te kunnen reageren

#1

jondland

    jondland


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2014 - 15:04

Ik ben een probleem tegen gekomen bij het bepalen van de doorsnede van een vlak met een veelvlak. Het is een piramide (met 5 opstaande ribben) en grondvlak ABCDE en als top F. De doorsnede moet door drie gegeven punten gaan.

  • Punt 1: P ligt in de helft van [FE]
  • Punt 2: R ligt op 1/3 van A op de ribbe [AB]
  • Punt 3: Q ligt op 1/5 van C op de ribbe [CF]

 

Weet niet goed hoe ik tot een correcte oplossing kom....


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Safe

    Safe


  • >5k berichten
  • 9907 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 mei 2014 - 16:17

Mag ik aannemen dat je een 'nette' tekening hebt ...

Heb je al eerder doorsneden getekend?

Bekijk de diagonaalvlakken ECF met P en Q en ACF met R en Q.

Kan je van PQ het snijpunt met het grondvlak bepalen?

Idem van RQ ...

 

Opm: één lijnstuk van je doorsnede heb je al ... , welk?

Veranderd door Safe, 02 mei 2014 - 16:24


#3

jondland

    jondland


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2014 - 16:55

Ik snap niet helemaal wat je bedoelt, heb al ervaring met het tekenen van doorsnede maar dit lukt me echt niet...

 

Volgens mij zit er een fout bij u ook omdat het punt R geen element is van het diagonaalvlak ACF

 

Heb er de tekening bijgestoken

Bijgevoegde miniaturen

  • Naamloos.jpg

#4

Safe

    Safe


  • >5k berichten
  • 9907 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 mei 2014 - 17:15

Je hebt gelijk!

R is een punt van het grondvlak. Waarom?

Kan je het snijpunt van PQ met het grondvlak bepalen ...

Veranderd door Safe, 02 mei 2014 - 17:21


#5

jondland

    jondland


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2014 - 17:45

Ja het snijpunt van PQ met het grondvlak is gewoon een rechte tekenen door de punten E en C en dan hetzelfde doen voor P en Q

 

Dan heb ik inderdaad al een zijde van de doorsnede in het grondvlak en één in het vlak BCF

 

Maar verder....


#6

tempelier

    tempelier


  • >1k berichten
  • 1765 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2014 - 18:10

Standaard is hier om de doorsnijding met het grondvlak te bepalen. (schetsen is eigenlijk een beter woord)

Kies hievoor een geschikte driehoek.

In de wiskunde zijn er geen Koninklijke wegen Majesteit.

#7

Safe

    Safe


  • >5k berichten
  • 9907 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 mei 2014 - 18:25

Ja het snijpunt van PQ met het grondvlak is gewoon een rechte tekenen door de punten E en C en dan hetzelfde doen voor P en Q

 

Dan heb ik inderdaad al een zijde van de doorsnede in het grondvlak en één in het vlak BCF

 

Maar verder....

 

 Je hebt dus nu de doorsnede met het grondvlak, neem nu het zijvlak AFE en verleng EA tot ... , wat is het punt van het gevraagde vlak en EA?

Veranderd door Safe, 02 mei 2014 - 18:27


#8

jondland

    jondland


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2014 - 18:34

 

 Je hebt dus nu de doorsnede met het grondvlak, neem nu het zijvlak AFE en verleng EA tot ... , wat is het punt van het gevraagde vlak en EA?

 

Ja dat heb ik gedaan, dan heb ik opnieuw twee zijden van de doorsnede....


#9

Safe

    Safe


  • >5k berichten
  • 9907 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 mei 2014 - 18:36

Tenslotte zijvlak CDF ...


#10

jondland

    jondland


  • 0 - 25 berichten
  • 9 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2014 - 18:43

Oei neen ik zie het niet....


#11

Safe

    Safe


  • >5k berichten
  • 9907 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 02 mei 2014 - 18:47

Snijd lijn DC met de grondlijn ... (in feite hetzelfde als met zijvlak AFE!)






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures