Springen naar inhoud

Elektrische schakeling (vrij basis)



  • Log in om te kunnen reageren

#1

MCDTD

    MCDTD


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2014 - 21:47

Ik blijf steken in volgende oefening:

 

De stroom die je afleest op de Ampèremeter is 400mA. Bereken de spanning over en de stroom door de weerstand R2 als je weet dat:

 

Ub=20,0V

R2=15ohm

R3=10ohm

R4=50ohm

R5=10ohm

R6=20ohm

 

Deze vraag bestaat eigenlijk uit meerdere deelvragen waaronder de deze, ik vraag enkel de deze om hulp omdat het ook de enige waar ik blijf steken.

 

Schakeling:

 

Sans titre.png

 

Alvast enorm bedankt,

 

Dylan.

 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Anton_v_U

    Anton_v_U


  • >1k berichten
  • 1620 berichten
  • Validating

Geplaatst op 09 mei 2014 - 22:04

  1. Eerst een beetje vereenvoudigen: welke weerstanden kun je samen vervangen door de vervangingsweerstand?
  2. Teken het nieuwe schema.
  3. Door één weerstand weet je de stroom al. Door welke?
  4. Wat is de spanning over deze weerstand?
  5. Wat is (dus) de spanning over de overige weerstanden?
  6. Bepaal alle stromen in het (vereenvoudigde) schema.

ps. volgens mij past dit beter in het huiswerkforum

Veranderd door Anton_v_U, 09 mei 2014 - 22:06


#3

MCDTD

    MCDTD


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2014 - 22:33

Ben ik dan juist als ik zeg dat U2=12,0V? en I2=0,80A?

 

Dus eigenlijk mag ik besluiten dat U13456=8,0V omdat U6=U13=U45=8,0V, ik wist niet dat ik dit mocht doen, maar door de subsitutieweerstand R456 te nemen, merkte ik wel dat het zo moest zijn (aangezien U456 dan gelijk moet blijven aan U13, wat 8,0V is). Maar moet ik dit dan ook uitleggen of is dat een bewezen gevolg dat ik vrij mag toepassen? Ik herinner mij dit precies niet tijdens de lessen.

 

Bedankt voor je hulp he!

 

ps: sorry hiervoor, het is mijn eerste keer op dit forum, maar ik onthou het wel :)


#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6612 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 09 mei 2014 - 22:53

Je conclusie is juist, maar je haalt er dingen bij die er in dit geval niet toe doen.

De spanning over R6 is inderdaad 8V.De totale spanning Ub is 20V, dus voor R2 blijft 12V over.

 

Ik vermoed zo maar dat een van de andere vragen is: bereken de waarde van R1.


#5

Anton_v_U

    Anton_v_U


  • >1k berichten
  • 1620 berichten
  • Validating

Geplaatst op 09 mei 2014 - 22:55

Probeer het in logische stappen uit te leggen. Bijvoorbeeld:

 

Stroom door R6 = 0,4A. R6 = 20 Ohm dus spanning over R6 = 0,4 x 20 = 8V

Bronspanning 20V en rest van de spanning valt over R2: 20-8 = 12V.

R2=15 ohm, spanning over R2 12V dus stroom door R2 = 12/15 = 0,8A.

 

Het blijkt dat je de overige waarden van weerstanden niet nodig hebt, je kunt voor de zekerheid nog even checken of de stroom door de takken R1R3 en R4R5 samen de andere 0,4A oplevert


#6

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6612 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 09 mei 2014 - 23:02

 je kunt voor de zekerheid nog even checken of de stroom door de takken R1R3 en R4R5 samen de andere 0,4A oplevert

Dat kun je niet checken, want R1 is niet gegeven. Vandaar dat ik veronderstel dat de waarde van R1 ook gevraagd wordt.


#7

MCDTD

    MCDTD


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2014 - 23:08

Beste mensen, erg bedankt! Ja, ik snap nu waaraan ik zat te twijfelen en inderdaad klazon, een andere vraag is bepaal de weerstandswaarde van R1, maar dit zal wel lukken volgens mij :)


#8

MCDTD

    MCDTD


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 09 mei 2014 - 23:29

Klopt het dan nog als ik zeg dat I1=0,27A en R1=20ohm?


#9

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6612 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 10 mei 2014 - 08:18

Correct.


#10

Anton_v_U

    Anton_v_U


  • >1k berichten
  • 1620 berichten
  • Validating

Geplaatst op 10 mei 2014 - 10:56

Dat kun je niet checken, want R1 is niet gegeven. Vandaar dat ik veronderstel dat de waarde van R1 ook gevraagd wordt.

Inderdaad. Te snel gekeken, excuus.







Also tagged with one or more of these keywords: natuurkunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures