maastricht science program vs. theoretical physics & maths

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.247

maastricht science program vs. theoretical physics & maths

Beste allen,
 
ik heb een half jaar geneeskunde gestudeerd, en doe nu Maastricht Science program.
 
Mijn redenen om geneeskunde te studeren waren eerst:
- duidelijk job perspective
- zeer sociaal ingesteld
- omvat weliswaar niet een breed spectrum van de wetenschap, maar omvat in ieder geval best een interestant gedeelte
 
Tijdens die studie miste ik de bèta-vakken. Ik had een ongelooflijke heimwee naar formules and wetenschappelijk onderbouwde theorieën. Daarnaast kon ik absoluut niet voldoen aan de sociale eisen die gesteld werden. Ik heb een zwaar overdreven wiskundig brein, wat in mijn geval destructief is voor mijn sociale vaardigheden. Ik kan wel samenwerken en communiceren in de wetenschap, maar ik kan dat niet op de manier zoals van doktors wordt verwacht (you know). Kortom: die onderneming was dus een grote mislukking.
 
Vervolgens heb ik twee andere opleidingen overwogen: Theoretical physics(+ Maths) en Maastricht Science program. Ik koos voor het laatste, omdat ik bang was weer aan een opleiding te beginnen die maar op een gebied gericht is. Ik heb het nu tijdelijk compleet gehad met de medische wereld en zelfs biologie als geheel, omdat we ons geheel focusten op alleen dat aspect van de wetenschap.
 
Ik heb variatie nodig en de studie die ik nu doe omvat echt veel van de wetenschap. Ik kan haast alles leren waar ik in geinteresseerd ben, de studenten hebben over het algemeen een diepgaande algemene interesse en een groot enthousiasme, en dan is er ook nog het pbl-system (problem based learning). In die sessies voer je discussies met je mede-studenten en het is echt een geweldige manier van studeren. PBL heeft mij nu al erg veel geholpen met het vormen van mijn mening (dat is iets waar ik nogal mee heb/had) en met het omhoog helpen van mijn sociale vaardigheden en zelfvertrouwen. Nu, dit is echt een cruciaal aspect, omdat als ik ooit in mijn leven ergens in zal falen, dan zal dat komen door mijn sociale vaardigheden. Dit systeem is haast het beste wat mij ooit is overkomen op een academische instelling, dus ik hecht hier heel veel waarde aan (als pluspunt voor Maastricht).
 
Maar nu: mijn interesses beginnen sterk te verschuiven naar puur en alleen natuurkunde en wiskunde (en een soort van ook filosofie, maar dat hoeft denk ik niet opgenomen te worden in de pro's en cons voor het kiezen van een studie), en ik begin me af te vragen of ik niet misschien beter af was met het studeren van de dubbele studie physics&maths, en zelf thuis boeken zou lezen over onderwerpen die ik ook wel leuk vind, maar waar ik verder niet zo veel mee doe in mijn academische carriere. Het probleem is: ik zou echt een uitmuntende leerling zijn in die vakken (en deze dubbele studie staat super goed op je cv), maar juist de brede opbouw van Maastricht Science program dwingt mij haast om me veel vollediger te ontwikkelen als mens.
 
Mijn interesses verschuiven zo vaak, dus ik ben bang dat dit weer een schijninteresse is die weer over zal waaien. Als dat het geval is, heb ik straks echt een serieus probleem als ik begin aan maths&physics. Daarnaast kan ik niet zeggen dat ik tot diep in mijn hart en absoluut gepassioneerd ben. Het enige wat mij te allen tijden zielsgelukkig maakt, is mijn viool. Nu heb ik wel plannen om het conservatorium te gaan doen, maar ik wil science absoluut niet compleet opzij zetten. Het conservatorium zal dus eerder een complementaire studie zijn.
 
Wat ik wil is dat mijn studie de beste opmaat is voor mijn onbepaalde droommaster en vervolgens mijn onbepaalde droombaan. Ik weet niet wat ik wil; ik krijg het maar niet voor elkaar om me mentaal te specialiseren... Als dit hele banen-gedoe niks uitmaakte, zou ik zeker blijven hier in Maastricht; daarvoor is het studieprogramma en de manier van studeren veel te leuk en gevarieerd.
 
Nog een laatste opmerking: het probleem met mijn huidige studie is dat het een nieuw programma is (dit is het 3e jaar), en omdat het ook nog eens zo breed is, kan niemand met zekerheid zeggen welke masteropleidingen hun deuren voor je zullen openen na het behalen van je diploma.
 
Heeft iemand een mening hierover of iets van tips?

Reageer