Springen naar inhoud

Chemische reacties wanneer spijsolie wordt verhit


  • Log in om te kunnen reageren

#1

simone

    simone


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 24 mei 2004 - 15:14

Ik moet bepalen wat de bruikbaarheid is van spijsolie. Ik weet al hoe je dit moet doen. Maar nu weet ik niet precies welke chemische reacties er plaatsvinden wanneer je spijsolieverhit?Kan iemand me a.u.b. hiermee helpen.
Naar welke site kan ik gaan om de fysische eigenschappen van zonnebloem olie en soja olie te vinden.
Ik moet ook meer info omtrent zonnebloem olie en soja olie vinden.
Wie kent leuke sites met foto's en verslagen.

Wat zijn de Smeltpunten, kookpunten en dichtheden van spijsolie z.a.:
Zonnebloem olie
Soja olie

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Bro

    Bro


  • >1k berichten
  • 1072 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 mei 2004 - 19:36

Volgens mij bestaan deze olien uit tientallen verschillende olieen, en dan heb ik het niet eens over de honderden verschillende organischie stoffen die erin zitten. Dus je hebt te maken met een kooktraject.

Ik weet niet of je ook vragen hebt over verbranden, maar dat is helemaal ingewikkeld, dan heb je met duizenden reacties te maken.

Wat je wel kan doen is de olie opdelen in verschillende olieen. Zo bestaat slaolie uit: 14g/100g verzadigde vetten, 21g/100g enkelvoudig onverzadigd vetten en 57g/100g meervoudig onverzadigde vetten. Mischien kun je ze nog wel in meerdere opdelen.

#3

lien

    lien


  • >25 berichten
  • 51 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 mei 2004 - 20:13

Zag ik hierover ook niet iets op www.chemieforum.nl staan? :wink:

Hier zit wel een (oliebol)luchtje aan....
God does not play dice...

#4

JanMeut

    JanMeut


  • >1k berichten
  • 2116 berichten
  • VIP

Geplaatst op 26 mei 2004 - 09:43

Ik raad je aan je wat in de chemie van plaantaardige en dierlijke vetten te verdiepen.

Maar om een voorschot te geven:

De meeste plantaardige en dierlijke vetten (en oliŽn) bestaan voor 85-100% uit esters van glycerine (1,2,3-propaantriol) en vetzuren. Voor elke olie bestaan literatuurwaarden betreffende de verhouding van deze vetzuren. Zo bevatten olijfolie en zonnebloemolie veel oliezuur en bevat kokosvet veel laurinezuur.

Bij het verbranden van olie worden de verbindingen afgebroken tot (bij volledige verbranding) CO2 en H2O. Dit gaat in diverse stadia. Sommige hiervan zijn redelijk chaotisch, de moleculen breken meestal op de plek waar je dit verwacht, maar soms ook elders en er ontstaan diverse tussenstoffen.

#5

simone

    simone


  • 0 - 25 berichten
  • 4 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 27 mei 2004 - 14:11

Hoi,hoi,
Hier een schrijven van Simone.

Bedank voor je reacties.
Jullie hebben me echt geholpen.

Lots of love,
Simone :shock:





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures