[natuurkunde] massa

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 22

massa

Een schaakstuk angt aan een touwtje in een glas water hangt. Het glas water staat op een weegschaal.  verklaar waarom de weegschaal meer gewicht aangeeft als het schaakstuk in het water hangt, ook al hangt het nog aan het touwtje.
 
mijn opl
De krachten/wetten die daarop van toepassing zijn, zijn volgens mij de archimedeskracht die het water op het schaakstuk uitoefent, en de 3de wet van newton. Omdat het water een kracht uitoefent op het schaakstuk, oefent het schaakstuk ook een kracht uit op het water, waardoor de massa toeneemt.
is dit juist..
zijn  er nog andere krachten/wetten die daarop van toepassing zijn?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.259

Re: massa

je uitleg klopt in grote lijnen wel, maar het is niet zo dat door een kracht de massa van iets toeneemt.
 
Je zou ook kunnen zeggen dat door onderdompeling van het schaakstuk de spankracht in het touwtje steeds verder afneemt. Voor een krachtevenwicht moet de verminderde spankracht dan wel door de weegschaal (via de opwaartse kracht van het water) geleverd worden.
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 1.617

Re: massa

De manier waarop je de derde wet van N er bij sleept is helemaal prima! Dat is precies hoe je dit moet uitleggen.
 
De verwarring zit 'm er in dat de weegschaal een gewicht meet. Het gewicht is de kracht die een voorwerp op zijn ondergrond of aan zijn hangpunt uitoefent. Gewicht en massa worden bijna altijd door elkaar gehaald en dat is de schuld van de fabrikanten van weegschalen die kg in hun schaalverdeling vermelden terwijl dit natuurkundig niet correct is.
 
Het gewicht van het schaakstuk wordt verdeeld: de resterende kracht aan het ophangpunt en de kracht van het schaakstuk op de vloeistof (die weer de reactiekracht is van de opwaartse kracht van de vloeistof op het schaakstuk). De gewichtskracht van het schaakstuk op de vloeistof wordt uitgeoefend op de bak met vloeistof die daarnaast ook zijn eigen zwaartekracht ondervindt. Dus moet deze kracht worden gecompenseerd op de normaalkracht die de weegschaal op de bak uitoefent (de resultante kracht is nul want de bak zakt niet weg in de weegschaal en hij stijgt ook niet op)
 
Het gewicht van de bak op de weegschaal is weer de reactiekracht van de normaalkracht van de weegschaal op de bak. 
 
De weegschaal meet de gewichtskracht en voert stiekem het sommetje: M = F/g uit en geeft op zijn schaalverdeling de massa aan die op aarde dezelfde zwaartekracht ondervindt als de gewichtskracht op de weegschaal. Een weegschaal meet dus geen massa (kg) maar kracht (N) die via de bekende omrekenfactor wordt weergegeven als kg. Dat is correct zolang je de weegschaal maar gebruikt bij een zwaartekracht met valversnelling g = 9,81 m/s2 of 9,81 N/kg. Op de maan of in een versnellende lift geeft het ding ook niet de massa aan maar wél de kracht vermenigvuldigd met 9,81.
 
In dit geval gaat het fout in de zin dat je eigenlijk niet meer mag omrekenen naar massa want het aandeel van het schaakstuk is niet de massa van het schaakstuk maar de massa van de door het schaakstuk verplaatste vloeistof. De massa die je afleest heeft dus eigenlijk niet de betekenis van massa. Als je de massa terug rekent naar de kracht met de omreken factor die de weegschaal zelf ook gebruikt (F = m.g) heeft deze kracht wel de betekenis van de gewichtskracht want dat is wat wordt waargenomen.

Reageer