Human Genome Project: resultaten

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 20

Human Genome Project: resultaten

hallo allemaal
 
De laatste tijd heb ik meerdere keren gehoord en gelezen dat uit het Human Genome Project o.a. blijkt dat slechts 1.5 procent van alle genen daadwerkelijk voor eiwitten coderen. De overige 98.5 procent zou o.a. coderen voor het maken van verschillende typen RNA. Dat begrijp ik niet. In de menselijke cel functioneert RNA toch alleen als transport tussen de DNA en de ribosomen? Hoe kun je dan zeggen dat genen die niet coderen voor eiwitten, wel coderen voor RNA, het molecuul dat (zover ik weet) bij mensen als enige functie een vitaal onderdeel van de uiting van genen in eiwitten is?
 
Hier wat bronnen voor wie hier niet van gehoord heeft:
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_Genome_Project
http://www.youtube.com/watch?v=v_lSXiXb6-o op 1:30 gaat het over de eiwitten en RNA.
 
 
Ik zie uit naar jullie reacties!
 
Maarten dJ.

Berichten: 83

Re: Human Genome Project: resultaten

allereerst is het belangrijk te weten dat niet al het RNA uiteindelijk een eiwit word (om maar even kort te formuleren).
 
Veel RNA moleculen zijn ook nodig voor de regulatie van andere processen in de cel, waaronder ook gen expressie van de genen die uiteindelijk eiwitten worden.
 
 
http://en.wikipedia.org/wiki/RNA
 
Kortom, lees deze wiki page even.. mocht je erna wat specifieke vragen hebben denk ik dat men hier een aardig handje kan helpen :)
 
greets

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: Human Genome Project: resultaten

Ik denk dat hier nog een klein begripsfoutje in zit: 1,5% van alle DNA zit in genen, en al die genen coderen voor eiwitten. De overige 98,5% van alle menselijke DNA heeft een verscheidenheid aan functies die we lang niet allemaal al begrijpen. Er zitten stukjes bij die tot kleine stukjes RNA worden omgezet, en andere stukjes die tot RNA-enzymen worden omgezet. Grote delen van complexen als het ribosoom bestaan bijvoorbeeld uit zulk RNA. Naast RNA-coderende stukken zijn er ook stukken DNA die worden gebruikt als herkenningspunt voor eiwitmoleculen die aan het DNA hun werk moeten doen.

Berichten: 20

Re: Human Genome Project: resultaten

Aha, dus RNA heeft niet informatieoverdracht als enige functie, maar kan ook een eigen directe, fysieke functie in de cel hebben zoals enzym of moleculair bouwblok? Ik dacht dat alleen eiwitten deze rollen vervulden. Maar als ik het zo goed heb verwoord dan is mijn vraag wel beantwoord :)  

Reageer