Springen naar inhoud

Bepaling van eiwitten via Kjeldahl


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Macbeth

    Macbeth


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 juni 2014 - 10:29

Goedendag, voor school heb ik met mijn groepje een practicum gedaan waarmee we de eiwitten van een maaltijd chinees moesten bepalen via de methode van Kjeldahl. Alles wat we daarvoor moesten doen werd stapsgewijs aan ons gegeven maar nu met schrijven van het verslag komen we vast te zitten aangezien we geen antwoord op onze onderzoeksvraag hebben: Hoeveel (gram) eiwitten bevat een maaltijd chinees?

 

Ons practicum was gesplitst in drie onderdelen: Destructie, dit was nodig om stikstof vrij te maken(waarmee je met de Kjeldahl methode de eiwitten bepaalt), vervolgens Destillatie(We voegen NaOH eraan toe om de NH4+-ion(wat bij destructie was ontstaan) te omzetten in NH3) en als laatste gingen wij titreren met een NaOH oplossing om de hoeveelheidH30+ te bepalen wat niet gereageerd heeft.

 

Met deze gegevens zouden we dus het aantal eiwitten moeten kunnen berekenen maar we weten echt niet hoe en we kunnen het ook nergens vinden, zou iemand daarom ons op weg kunnen helpen?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 29 juni 2014 - 17:55

Begin maar eens met het opschrijven van de reactievergelijkingen.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#3

Macbeth

    Macbeth


  • 0 - 25 berichten
  • 2 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 29 juni 2014 - 18:48

Gedaan:

 

Voor de destructie: Organisch N + H2SO4(l) -> 2 NH4+(aq) + SO4 2- (aq) + H2O(l)

 

Destillatie

(omzetten NH4+-ion)

NH4+(aq) + OH- (aq) -> NH3 (aq) + H2O(l)

 

(verwarmen NH3)

NH3(g) + H3O+(aq) -> NH4+(aq) + H2O(l)

 

Titratie

(Zowel H3O+-ionen en NH4+-ionen kunnen reageren met OH--ionen), dus:

H3O+ (aq) + OH- (aq) -> 2 H2O(aq)

NH4+(aq) + OH-(aq) -> NH3 (aq) + H2O(l)

 

 

 

Los van hiervan zijn de andere gegevens die wij hebben:

NaOH was 0,0101M

HCL was 0,098M

Uiteindelijke titratie gaf ons 44,5 mL H3O+

We hebben 3.2 gram van onze maaltijd chinees getest.

 

 

We weten verder dat wij uiteindelijk op zoek zijn naar het aantal aminozuren en dat wat bij het berekenen gebruik van pH waardes moeten maken.


#4

Wdeb

    Wdeb


  • >1k berichten
  • 1069 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 30 juni 2014 - 23:51

Je bent nog een belangrijke hoeveelheid vergeten. Want het doorleiden van het ammoniakgas door het zoutzuur zorgt ervoor dat er later minder zoutzuur is. Maar dus moet je daarvan de hoeveelheid weten. En die weet je ook wel, je hebt hem echter niet opgeschreven.

 

Dus, doe eens een voorbeeld van een deel van de berekening, waarbij je begint bij het zoutzuur en het erop titreren met loog.

 

Wdeb

Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

#5

paac

    paac


  • >250 berichten
  • 271 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2014 - 08:29

Voor zover ik weet is de uiteindelijke concentratie ook afhankelijk van een Kjeldahl Conversie factor...

Plan? I don't need a plan, just a goal. The rest will follow on its own.
Clever waste of time: Level 31


#6

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2014 - 09:14

Is het ook mogelijk dat men de beschrijving kan uploaden op dit forum.


#7

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2014 - 10:02

Zie ook link:

 

http://nl.wikipedia....jeldahl-methode


#8

Wdeb

    Wdeb


  • >1k berichten
  • 1069 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juli 2014 - 15:23

Raar....maar het lijkt mij wijs te wachten tot Macbeth gereageerd heeft.

 

Wdeb

PS. Het lijkt mij eerder een huiswerkvraag dan een scheikunde-vraag.

Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures