economische kringloop

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 33

economische kringloop

Ik heb een vraag over de economische kringloop, nl. hoe kunnen bedrijven winst maken en tegelijk de werknemers sparen?
De huishoudens geven toch geld uit aan de bedrijven, die vervolgens hun werknemers moeten uitbetalen. Er moet dan toch een partij benadeelt zijn, of hoe zit dat?

Berichten: 12.262

Re: economische kringloop

Dit veronderstelt een gesloten systeem van bedrijven en werknemers, waarvan in de praktijk geen sprake is. Allereerst is er natuurlijk nog de overheid, maar die -hoeft- geen verschil te maken als ze een neutrale balans heeft. Daarnaast is er buitenland, waarvandaan geld kan binnenstromen (als het land netto exporteur is). En er is in de praktijk geldcreatie, waarbij het gecreerde geld uiteindelijk als spaarsaldo op een rekening van de werknemers terecht kan komen. 
Victory through technology

Berichten: 33

Re: economische kringloop

Benm schreef: Dit veronderstelt een gesloten systeem van bedrijven en werknemers, waarvan in de praktijk geen sprake is. Allereerst is er natuurlijk nog de overheid, maar die -hoeft- geen verschil te maken als ze een neutrale balans heeft. Daarnaast is er buitenland, waarvandaan geld kan binnenstromen (als het land netto exporteur is). En er is in de praktijk geldcreatie, waarbij het gecreerde geld uiteindelijk als spaarsaldo op een rekening van de werknemers terecht kan komen. 
Bedankt voor je post, alleen dat van geldcreatie mag je me wel eens uitleggen aub

Reageer