Springen naar inhoud

Oxaalzuur ontkleuren



  • Log in om te kunnen reageren

#1

Ziggles

    Ziggles


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 juli 2014 - 14:22

Ik heb een vraag over een scheikunde vwo6-opdracht:

 

Rabarber bevat oxaalzuur. Men snijdt een kilogram rabarber fijn en extraheert dit met gedistilleerd water. Men verkrijgt een roze gekleurde oxaalzuuroplossing. Hiervan wordt een kleurloze oxaalzuuroplossing gemaakt.

- Beschrijf de methode die men gebruikt zal hebben voor deze ontkleuring.

 

 

Er is in het hele hoofdstuk niet één keer gesproken over 'ontkleuring' dus ik heb geen idee hoe ik dit zou moeten weten. Zou iemand het me kunnen vertellen/uitleggen?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wdeb

    Wdeb


  • >1k berichten
  • 1068 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juli 2014 - 15:11

De scheidingsmethode Adsorptie, zegt die je iets? Moet je in die 6 jaar wel voorbij hebben zien komen. Kom maar op met een leuke oplossing...

 

Wdeb

Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

#3

Ziggles

    Ziggles


  • 0 - 25 berichten
  • 20 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 02 juli 2014 - 15:44

Adsorptie ken ik inderdaad ja, maar ik zou niet weten hoe dat dan in z'n werk gaat of hoe ik tot dat antwoord zou moeten komen.


#4

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 02 juli 2014 - 16:23

In dat geval is google altijd een goed hulpmiddel, anders wikipedia. Kom maar terug als je iets 'actiefs' ( ;)) bent tegengekomen.


#5

dimitrovich

    dimitrovich


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 14 maart 2015 - 22:33

ik heb dezelfde vraag

 

moet je dan een zuurbase indicator erin doen zoals fenolftaleien om ervoor te zorgen dat het kleurloos wordt?

zo niet zou iemand dan een hint kunnen geven waarmee ik moet beginnen?


#6

mathfreak

    mathfreak


  • >1k berichten
  • 2461 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2015 - 11:09

Adsorptie ken ik inderdaad ja, maar ik zou niet weten hoe dat dan in z'n werk gaat of hoe ik tot dat antwoord zou moeten komen.

Kijk dan eens wat er op Wikipedia over wordt verteld, en ga dan eens na hoe je dit hier toe zou kunnen passen.

"Mathematics is a gigantic intellectual construction, very difficult, if not impossible, to view in its entirety." Armand Borel

#7

dimitrovich

    dimitrovich


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2015 - 16:02

'Sommige mensen voegen ter neutralisatie van het oxaalzuur wat kalk aan de rabarber toe, waardoor het een zachtere smaak krijgt; volgens anderen gaat dit juist ten koste van de smaak. Oxaalzuur is een stof die kalk bindt waardoor het de opname belemmert, in grote hoeveelheden is het zelfs giftig maar dan moet men wel heel veel (zo'n 10 kilo) eten.'

 

Dus als je Kalk erbij doet neutraliseer je oxaalzuur , maar wat heeft dat te maken met de kleur???


#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 maart 2015 - 16:09

Helemaal niets. Heb je al gezocht op wat er geciteerd werd, namelijk adsorptie?


#9

dimitrovich

    dimitrovich


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2015 - 17:14

dat heb ik al opgezocht maar weet nog steeds niet wat je als adsorptiemiddle moet gebruiken voor oxaalzuur.. is het actieve kool ??????


#10

Wdeb

    Wdeb


  • >1k berichten
  • 1068 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 maart 2015 - 19:45

Ik vermoed dat die wel werkt, ja.

 

Of het ook oxaalzuur opneemt, weet ik niet. Ik vermoed van niet.

Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

#11

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 maart 2015 - 20:25

Hmmz ik denk dat ik weet waar het hier mis gaat. Heb je de openingspost wel gelezen en in de gaten dat het hier rabarber betreft waar de oxaalzuur is uitgehaald en dat er een kleurstof is meegekomen?

 

Het gegeven verhaal heeft nl niets te maken met een vraag die je zelf gesteld hebt, dus ik vroeg me af hoe zeer jij op zoek bent naar een manier om een rabarberextract te ontkleuren. ;)


#12

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44869 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 15 maart 2015 - 22:44

Ik ken dat verhaal: Het is een BIJNA letterlijke weergave van het begin van een oefening in het werkboek HK4 van de natuur- en scheikunde methode BANAS voor 3VMBO. 

 

Adsorptie is iets dat in de onderbouw is langsgekomen in een paragraafje scheidingsmethoden, aan de hand van een vaak mislukkend en daarom vaak niet eens uitgevoerd proefje om wijn of spiritus te ontkleuren met behulp van actieve kool. Dat dat niet is blijven hangen kan geen enkele normale leerling worden kwalijk genomen. In het betreffende hoofdstuk, of een eerder hoofdstuk van dit jaar, komt dat op geen enkele wijze terug. 

 

Voor mijn eigen vmbo-leerlingen heb ik deze voor dit niveau bijzonder gecompliceerd gestelde oefening stap voor stap "verfilmd". VWO-6 werkt waarschijnlijk (hopelijk)met andere concentratie-eenheden

zie hier

er zit één extraatje in omdat ik toch bezig was, het vmbo-boek geeft gelijk de gebruikte hoeveelheid natronloog, ik heb in dit filmpje maar gelijk ook een tussenstap (aflezen begin en eindstand van een buret) verwerkt

ik hoop dat dat volledig inzicht brengt. 

Probeer alsjeblieft wel zelf de stappen een voor een te bedenken, en spoel dan het filmpje steeds een stap verder om te zien of je het goed had. 

 

Ik vermoed dat die wel werkt, ja.

 

Of het ook oxaalzuur opneemt, weet ik niet. Ik vermoed van niet.

het is de bedoeling dat het de kleurstof uit het rabarberextract haalt,omdat anders de fenolftaleïne-omslag te lastig te zien is. en dat komt in het vervolg van de opgave naar boven. 

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#13

dimitrovich

    dimitrovich


  • 0 - 25 berichten
  • 16 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 maart 2015 - 14:21

ja maar hoe kom je en nou precies achter dat het met actieve kool moet gebeuren??

Kan je het in BINAS opzoeken?

Is het logisch??(zou zelf niet weten waarom het logisch zou moeten zijn )

Is het algemene kennis?

 

hoe zou iemand erachter kunnen komen als diegene deze vraag op een proefwerk zou krijgen en geen gebruik mag maken van internet????


#14

Jan van de Velde

    Jan van de Velde


  • >5k berichten
  • 44869 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 17 maart 2015 - 20:13

Is het algemene kennis?

dát ja.

 

Ingewikkelde moleculen (kleurstoffen, smaakstoffen, gifstoffen, etc) adsorberen in het algemeen goed aan actieve kool. Niet onbelangrijke huistoepassing: Norittabletjes. Buikpijn met als eerste verdachte een voedselvergiftiging? 5 tabletjes norit, gevolgd door steeds twee totdat de diarrhee ophoudt. Een must in de vakantiekoffer. 

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270






Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures