Pagina 1 van 1

Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: ma 07 jul 2014, 09:40
door Nehbur
Beste wetenschappers. Ik zit met een vraagstuk voor een toepassing. Ik moet een stalen bal oppakken met een mechanische arm. In de arm zit een permanente magneet die de bal optilt. (gewicht van de bal is 180 gram). De arm roteert dan 60 graden en moet de bal daarna in een mandje laten vallen. De magneet moet dus in de 'thuisstand' tijdelijk uitgeschakeld worden. Ik weet dat dit kan, maar hoe, daar heb ik geen idee van. Ik zoek een specialist die mij hier iets over kan vertellen.
 
Ik gebruik liever geen electro-magneet ivm. gewicht, prijs en grootte. Een permanente magneet is zeer goedkoop, erg klein en daarom makkelijker te verwerken in een mooi ontwerp.

Met dank!

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: ma 07 jul 2014, 11:18
door klazon
Dat zou je kunnen doen door een spoel om de permanente magneet te wikkelen, die het veld tegenwerkt.
Maar dan kan je net zo goed direct met een elektromagneet aan de slag.

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: ma 07 jul 2014, 12:16
door Nehbur
Dank voor je reactie. Is het dus inderdaad zo dat je met een laag spanning en een bepaalde hoeveelheid wikkelingen een permanente magneet tijdelijk kan uitschakelen? De magneet in kwestie is echt super klein. 5mm doorsnede. Betekent dat niet dat je met heel weinig wikkelingen al klaar bent? 

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: ma 07 jul 2014, 12:43
door klazon
Je hebt waarschijnlijk zo'n moderne neodynium magneet. Die zijn inderdaad zeer sterk bij kleine afmetingen. Hoeveel wikkelingen je nodig hebt om het magneetveld op te heffen kun je het beste experimenteel bepalen. Het is niet afhankelijk van de afmetingen van de magneet, maar van de sterkte van het magneetveld. Ik weet bijna zeker dat het geheel groter wordt dan een echte elektromagneet, dus volgens mij kun je beter die permanente magneet vergeten en direct met een elektromagneet werken.

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: ma 07 jul 2014, 17:15
door Benm
Dat denk ik ook - om het veld van de permanete magneet zo ver om te heffen dat het balletje eraf valt, heb je een electromagneet nodig die vrijwel even sterk is als de permanente magneet. Als gehele constructie lijkt me een electromagneet nemen veel eenvoudiger.
 
Enige voordeel van een constructie met een permanente magneet en een electromagneet eromheen is dat je die electromagneet van dun draad kunt maken: het hoeft niet geschikt te zijn om permanent stroom te voeren, maar alleen een vrij korte puls te doorstaan waarmee je het balletje doet loslaten.  

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: ma 07 jul 2014, 17:47
door 317070
klazon schreef: Ik weet bijna zeker dat het geheel groter wordt dan een echte elektromagneet, dus volgens mij kun je beter die permanente magneet vergeten en direct met een elektromagneet werken.
Qua energieverbruik en veiligheid is het wel handiger om met elektromagneet+magneet te werken.

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: ma 07 jul 2014, 17:48
door Michel Uphoff
Je zou eventueel nog kunnen denken aan een ringvormig magneetje met een niet magnetische pen in het centrum die de bal er 'uit' drukt.

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: ma 07 jul 2014, 18:37
door tempelier
Of de magneet plaatsen in een cilinder met tussen bodem.
Zorg dat de kogel niet te ver in de cilinder kan komen.
 
Moet de kogel vallen dan trek je de magneet in de cilinder omhoog.

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: wo 09 jul 2014, 21:28
door Nehbur
Dank jullie wel jongens en meisjes voor de reacties. Het heeft me veel ideëen gegeven. Met name "Tempelier". ps. het zijn inderdaad Neodium magneten. Ze moeten we in een huis, want ze breken in no-time.
 
Ik heb nu het volgende idee.
 
Een kleine magneet in een kokertje, die niet in direct contact komt met de bal. Deze pikt de bal op. De magneet is nu onderin het kokertje. Als de arm gaat draaien, dan verplaatst deze koker zich naar een andere sterkere permanenten magneet die de kleine magneet aantrekt. De bal kan niet meekomen en komt dus los.

Hoe snel demagnetiseren deze magneten? Hebben jullie enig idee?

Re: Permanente magneet uitschakelen

Geplaatst: do 10 jul 2014, 02:19
door Benm
Bij kamertemperatuur behouden Nd magneten hun sterkte lang - in ieder geval ettelijke jaren, wellicht zelfs voor altijd. 
 
Wel oppassen met hogere temperaturen, een graad of 100 kan soms een Nd magneet in no time compleet demagnetiseren. Er bestaan temperatuur ratings voor die dingen, maar als daarover niets vermeldt is kun je er min of meer op rekenen dat ze in kokend water al hun magnetisme verliezen.