Bierkoeler

Moderator: physicalattraction

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1

Bierkoeler

Hallo,

Ik ben bezig met een tapinstallatie en ik ben van plan om zelf een bierkoeler te maken.
Dit wil ik doen door een spiraal door een koelbak vol met water te laten lopen.
Deze koelbak kan water koelen van 0 tot 10 graden celsius (waarschijnlijk 7 graden)
Nu moet ik alleen nog weten hoe lang de spiraal moet worden.
Dit hoeft niet heel exact maar ik moet wel een indicatie hebben of dit nu 5 meter, 20 meter, of 100 meter moet worden.
 
Bierleiding word of 8,5mm x 11,5 mm PE leiding of het wordt 8,5mm x 9,5mm rvs leiding. Ik weet niet of dit van belang is.
 
T1 bier = 25C
T2 bier = 7C
Omgeving = 7C (lager?)
P1 = 2 bar
Volumestroom = 0.1L/s (Dit schat ik en zal eerder lager zijn dan hoger)
Leiding diam = 8,5mm 
 
Ik kan hier zelf totaal niet uitkomen.
Ik heb al verder op dit forum gekeken en toen kwam ik dit tegen:
http://www.wetenschapsforum.nl/index.php/topic/61342-ontwerp-warmtewisselaar/
Maar daar word ik zelf ook niet heel veel wijzer van.
 
 
mvg,
Thijs Lubbers

Berichten: 42

Re: Bierkoeler

Als je geen verstand hebt van Thermodynamica zal ik sowieso niet beginnen aan het zelf berekenen van de warmteoverdracht aangezien dit veelste lastig en complex is en dergelijke berekeningen niet snel te leren zijn. Wat ik je wel kan aanraden is om de RVS leiding te gebruiken aangezien PE isoleert (en dat wil je niet).
 
Wat je misschien even kan proberen is om bijvoorbeeld 2 meter van deze RVS buis te nemen en het door jou koeler te laten gaan. Stel dat jou koeler het bier van 25 graden naar 24 graden koelt zal je dan dus uiteindelijk 36 meter nodig hebben om jou gewenste temperatuur van 7 graden te bereiken (nu is dit niet helemaal waar maar aangezien het ongeveer moet zijn zal ik voor de zekerheid in dat geval een factor 1,5 erboven gaan zitten)
 
Gewoon even uitproberen dus, succes;)

Berichten: 12.262

Re: Bierkoeler

Een metalen leiding gebruiken is zeker verstandig - koper zou nog beter zijn dan RVS, maar ik vermoed dat dat elkaar niet idioot veel zal ontlopen.

Die test met 2 meter geeft een indicatie, maar de berekening klopt niet. Stel even dat dat koelwater 7 graden is, dan is het verschil bij 25 graden 18 graden. Maar als je die koelspiraal langer maakt wordt het bier daarin steeds kouder, en het verschil dus kleiner. De warmteoverdracht is linear met het verschil.

Om van 25 naar 24 graden te komen kost de helft van de lengte als wat nodig is om van 16 naar 15 graden te komen, enzovoorts. Die factor 1,5 is veel te laag - ik zou eerder denken aan een factor 5 om om het temperatuurverschil tussen bier en koelwater tot >90% te verkleinen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Bierkoeler

Die bierspiralen zijn vaak 10-15 meter lang en van RVS.
 
siraal.jpg
siraal.jpg (12.9 KiB) 657 keer bekeken
 
0,1 liter per seconde is m.i. veel te veel. 360 liter gekoeld bier is meer dan 7 horecafusten per uur. Dat is een vet feestje..
De koelinstallatie zou bij 18 graden temperatuurverschil en deze hoeveelheid netto meer dan 7,5 kWh moeten koelen en waarschijnlijk meer dan 10 kWh aan energie verbruiken. Een factor 5 minder (een glas per 10 seconden) lijkt mij een realistischer maximum, maar het gemiddelde zal nog wel beduidend lager liggen, en op dat gemiddelde moet je dimensioneren.
 
Heb je al een compressor? Zo ja wat is de capaciteit van dat ding?
 
Kijk eens bij hobbybrouwen voor wat praktijktips, en hier voor bierspiralen.

Reageer