Vliegtuig snelheid

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 2

Vliegtuig snelheid

Hallo mensen,
 
Hierbij mijn eerste post op het wetenschapsforum.
 
Stelling (Stel): De aarde draait horizontaal om zijn as met de klok mee.
Een vliegtuig vliegt van Europa naar Amerika.
 
Waarom is dit niet sneller dan van Amerika naar Europa? Dit laatste vliegtuig moet immers (relatief gezien) de snelheid van de draaiende aarde (omtrek= (6371km(straal) x2 x PI) / 24u) = 1667km/u hebben en daarnaast nog additionele snelheid hebben om uberhaupt de aarde in te halen.
 
terwijl het eerst beschreven vliegtuig. bij slechts (stilstaan t.a.v. aarde) al 1/3 van 40.000km (omtrek aarde) heeft gevlogen per 8uur..
 
Ik snap dat mijn berendenering niet klopt, ik begrijp alleen niet, waarom?
 
 
Met andere woorden:
Waarom heeft de draaiende aarde geen invloed op de snelheid van een vliegtuig. De draaiende atmosfeer is toch immers een luchtstroom?

Berichten: 42

Re: Vliegtuig snelheid

Waarom laat je de aarde horizontaal om zijn as draaien? en ten tweede met de klok mee is relatief dus als ik naar de aarde kijk draait hij in jou stelling van mij af of naar mij toe?( dus draait de noordpool van mij af in de begin positie of naar mij toe)

Berichten: 2

Re: Vliegtuig snelheid

Oops! Je moet je voorstellen dat wanneer je naar een gemiddelde wereldkaart kijkt... Engeland richting Nederland draait (dit zal dus wel verticaal) om de as draaien zijn.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Vliegtuig snelheid

waarom?
 
Omdat de atmosfeer met de Aarde meedraait.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: Vliegtuig snelheid

nee, hij draait horizontaal om een verticale as. (althans, bekeken vanuit het baanvlak waarin de aarde om de zon draait). 
 
Voor de rest draait die atmosfeer gemiddeld gezien gewoon met de aarde mee, de wrijving tussen aardoppervlak en atmosfeer is daarvoor groot zat. Dus als je  in oostelijke richting vliegt heb je géén tegenwind. Dat zou ook een bak wezen, geen enkel verkeersvliegtuig gaat sneller dan ca 900 km/h. 
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 12.262

Re: Vliegtuig snelheid

Dat klopt inderdaad, al zijn er vluchten waarop de heenreis aanzienlijk langer duurt dan de terugreis (of andersom). Dit heeft niet met de draaing van de aarde an sich te maken, maar met straalstromen in de atmosfeer die soms meewerken (hogere grondsnelheid voor een gegeven luchtsnelheid), en soms tegen werken waarbij men ofwel tegenwind heeft, of eromheen moet vliegen en daardoor een wat langere vliegafstand heeft.

Dat effect kan best fors zijn trouwens, ik heb het display van de airshow wel eens een groundspeed van iets boven de 1020 km/h zien aangeven, met een airspeed van tegen de 900.
Victory through technology

Reageer