[natuurkunde] resulterende kracht

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 104

resulterende kracht

Jan van de Velde schreef: (Herkomst: toelatingsexamen 2007)

52) Een autobestuurder vertrekt in punt P en versnelt tot punt Q. Vervolgens neemt hij een bocht in de vorm van een halve cirkel met een in grootte constante snelheid tot in punt R. Vervolgens remt hij af om in punt S tot stilstand te komen. De weg is volkomen horizontaal.

Afbeelding

De resulterende kracht die op de wagen wordt uitgeoefend op de in de onderstaande figuren aangeduide plaatsen zijn het best weergegeven in figuur:

Afbeelding


 
<ul class="bbcol">[*]fig. A
[*]fig. B
[*]fig. C
[*]fig. D
[/list]
Verborgen inhoud
Antwoord B.


Stel een vraag over deze oefening.
 
Ik snap dat het antwoord B is want deze is de enige waarbij de resultante in de bocht naar binnen wijst (centripetale kracht), maar waarom wijst de resultante tussen S en R naar achter? Er wordt geremd dus is er idd een kracht naar achter, maar de wagen beweegt toch naar voor dus moet de kracht naar voor groter zijn dan de kracht naar achter. De resultante wijst dan toch naar voor? 
Kan iemand dit uitleggen aub? 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.594

Re: resulterende kracht

gaande van R naar S ondergaat de auto een vertraging.

Berichten: 104

Re: resulterende kracht

ja maar er wordt toch gevraagd naar de resulterende kracht, uiteindelijk moet die toch naar voor bewegen ? 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.594

Re: resulterende kracht

als op die auto gaande van R naar S een resulterende kracht zou werken die horizontaal naar links gericht is , dan ondergaat die auto toch een versnelling gaande van R naar S??

Berichten: 104

Re: resulterende kracht

ja ok. Is de resulterende dan gelijk aan de richting van a en niet van v? 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.594

Re: resulterende kracht

inderdaad, dit volgt uit de tweede wet van Newton
\(\Sigma \vec{F}=m \cdot \vec{a}\)
dus die vector
\(\vec{a}\)
is horizontaal naar rechts gericht. de auto vertraagd immers.
 

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: resulterende kracht

Even voor de duidelijkheid. Iets dat met een constante snelheid beweegt ondervindt geen enkele kracht. Er is dus geen kracht nodig om de auto voorwaarts te blijven laten bewegen, alleen een kracht tegengesteld op de bewegingsvector om de auto af te remmen. Zou de auto tussen P en Q dus met een constante snelheid hebben gereden, dan had daar geen pijl gestaan.

Berichten: 1.617

Re: resulterende kracht

De resulterende kracht wijst altijd in de richting van de verandering van de snelheid. Dit is de richting van de vector a, zie Aads post en deze richting wordt vastgelegd door de vectornotatie van de tweede wet van Newton. Maar het is - als altijd - de moeite waard de samenhang van begrippen ook los van de formule te begrijpen (dan is een formule namelijk geen obscure toverspreuk meer maar eigenlijk een nogal triviale alternatieve manier van noteren).
 
Hoe kijk je aan tegen verandering van snelheid? Vul zelf de richting in:
  • Als je naar rechts beweegt en versnelt, verandert je snelheid [naar ...]
  • Als je naar links beweegt en vertraagt, verandert je snelheid [naar ...]
  • Als je een eenparige cirkelbeweging uitvoert verandert je snelheid [in de richting van welk punt]
 
ps. als je een cirkelbeweging uitvoert met constante snelheid, dan is je snelheidsvector niet constant want de pijl blijft wel even lang maar verandert voortdurend van richting. Daar is dus een kracht voor nodig.

Berichten: 104

Re: resulterende kracht

Ja ik snap nu dat de resulterende kracht gedefinieerd wordt door a. En dat als a en v in dezelfde richting wijzen  wordt er gesproken van een versnelling en als a en v in tegengestelde richting wijzen wordt er gesproken van een vertraging. 
 
Om voort te bewegen met een constante snelheid is er geen resulterende kracht nodig. Maar om van Q naar R te bewegen moet men door een bocht rijden. Hier rijdt met met een constante grootte van de snelheid maar de richting veranderd voortdurend om in de bocht te kunnen blijven. En aangezien v bestaat uit een grootte en een richting is v in de bocht niet constant. De centripetale kracht zorgt er dan voor dat we een bocht kunnen maken. 
 
klopt het ? 

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.594

Re: resulterende kracht

dit klopt

Berichten: 1.617

Re: resulterende kracht

Perfect! Je kunt je nu misschien ook voorstellen dat bij een cirkelbeweging de snelheid continu verandert in de richting van het middelpunt van de cirkel. Let wel: de snelheid is niet gericht naar het middelpunt maar de verandering van snelheid wel.

Reageer