[biologie] stamboomanalyse afwijkingen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

stamboomanalyse afwijkingen

Hallo, 
 
Ik vind de volgende schema terug in mn boek. Daarin staan 5 stambomen. Aan de hand van de gegevens proberen ze af te leiden om welke afwijking het gaat.
Nu ik snap er niets van, hoe ga je bij zoiets te werk? Moet je dit wel kunnen? Er staat analyse, maar wat moet je analyseren? Er is geen stappenplan te zien van wat je moet onderzoeken stap per stap.
 
En wat een rare analyse zou ik zeggen, bijvoorbeeld er staat 
Afbeelding
Wat maakt dit nu zelfs uit. Het is gewoon toeval dat het hier niet in elke generatie tot uiting kwam. Indien men bijvoorbeeld een aangetaste vader in de 2de generatie had genomen als vader , dan zou de derde generatie ook aangetast zijn. Iemand die me aub kan helpen?
 
 
Bedankt!
 

Berichten: 12.262

Re: stamboomanalyse afwijkingen

Het zijn stambomen met de minimaal benodigde informatie om een conclusie te kunnen trekken.

En als het ook nog mogelijk is dat een afwijking een generatie overslaat denk ik niet dat de voorbeelden voldoende informatie bevatten om met absolute zekerheid iets te concluderen.

Anderzijds is dit hoe men biologie onderwijst en zijn de voorbeelden wel zodanig gekozen dat je de meest waarschijnlijke optie kunt kiezen. Ik neem aan dat dat de bedoeling van de opgave is, en je niet moet of mag speculeren over andere opties.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: stamboomanalyse afwijkingen

Beetje rare conclusie inderdaad. Toevallig betreft het een vrouw, maar als elke generatie alleen jongens krijgt (of alleen mannen die kinderen krijgen en de vrouwen niet), dan komt het wél in elke generatie tot uiting. Alleen is die kans erg klein. 
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 12.262

Re: stamboomanalyse afwijkingen

Tja, als ik er nog eens naar kijk, qua onderste plaatje:

In generatie 2 zijn er 3 op 6 waarbij het tot uiting komt. Dan heb je het over een kans van 1 op 4 of iets in die buurt, en dat het allemaal mannen zijn maakt die kans nog een eindje kleiner, maar verre van verwaarloosbaar. Dat de afwijking in generatie 3 niet terugkomt is logisch gezien de ouder uit generatie 2 hem ook niet vertoond.

Eerlijkgezegd zou ik op basis van dat diagram niet met zekerheid durven zeggen dat het y-gebonden is... statistisch gezien zou het ook autosomaal dominant kunnen zijn.

Maar goed, daar maken ze lesboeken biologie voor - iedereen die het heeft is man, dus dan zal het wel... een lesboek over statistiek zou je waarschijnlijk iets anders vertellen.
Victory through technology

Reageer