[biologie] evolutie door natuurlijke selectie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

evolutie door natuurlijke selectie

Hallo,
 
In mn boek staat het volgende:
Afbeelding
 
Dus soortvorming is ongeveer hetzelfde als evolutie, want als er nieuwe soorten ontstaan, betekent dit dat er ontwikkeling is.
 
Nu als je bijvoorbeeld natuurlijke selectie neemt hoe zorgt dat nu voor nieuwe soortvorming?
Als je een populatie kevers neemt & de helft is groen de  andere helft is bruin, dan zijn de groene kevers het meest aangepast, dus gaan zij overleven en de bruine sterven uit.
Maar dit heeft toch niets te maken met "soortvorming", want zowel bruine als groene kevers zijn van dezelfde soort & geen nieuwe soort ontstaat! 
Weet er iemand waar het probleem ligt?
 
Bedankt!!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: evolutie door natuurlijke selectie

Het ligt aan de definitie van de taxonomische indeling 'soort'. Die kan nogal verschillen. Op wikipedia staan een legio aan verschillende definities van soort, en bij de ene heb je dezelde soort, en bij de andere krijg je een andere soort.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Gebruikersavatar
Berichten: 721

Re: evolutie door natuurlijke selectie

Om het uit te leggen met een praktisch (kort door de bocht) voorbeeld:
 
Stel dat je 2 soorten hebt van bloemen. De bloem overleeft in gewone condities (laat ons zeggen op gewone hoogte), stel dat er nu een mutatie ervoor zorgt dat een bloem "plots" op hele hoge hoogten (in de bergen) kan gaan overleven. Die bloem zal zich verder kunnen verspreiden in de bergen, terwijl de andere bloemen enkel groeien op gewone hoogte.
 
Na verloop van tijd zal de ene populatie zich zodanig aangepast hebben aan de omgeving (bergen), dat ze op zich een nieuwe soort is gaan vormen. De tijd die hiervoor nodig is nogal lang, maar het is natuurlijk perfect mogelijk.
 
Natuurlijke selectie heeft ervoor gezorgd dat bloemen die niet "aangepast" zijn aan hoge hoogtes, gewoonweg eruit geselecteerd/"gegooid" worden. Natuurlijke selectie kan dus een motor zijn voor nieuwe soortvorming.
 
Je bewering dat soortvorming = evolutie, klopt volgens mij niet, het is zo dat evolutie (gedreven door natuurlijke selectie) ervoor zorgt dat er uiteindelijk nieuwe soorten gaan ontstaan.
Help WSF eiwitten vouwen in de VRIJE TIJD van je computer...
Surf & download: folding.stanford.edu. Team nummer: 48658.

Berichten: 7.068

Re: evolutie door natuurlijke selectie

Dus soortvorming is ongeveer hetzelfde als evolutie,
Hmmm, dat is iets te simpel gezegd.
 
... Nu als je bijvoorbeeld natuurlijke selectie neemt hoe zorgt dat nu voor nieuwe soortvorming?
In een bepaald habitat zullen bepaalde individuen, vanwege de erfelijke eigenschappen die ze bezitten, een grotere kans hebben om zich voort te planten dan andere individuen. Daardoor zullen deze eigenschappen in toekomstige generaties meer voorkomen. Dit verschijnsel noemt men natuurlijke selectie.

Stel nu dat je twee groepen hebt van dezelfde soort en dat deze zich in twee verschillende (ongekoppelde) leefgebieden bevinden. Nu veranderen beide leefgebieden, maar op verschillende wijze. Beide groepen veranderen over de generaties heen nu op andere wijze aangezien er andere eigenschappen gunstig zijn in de verschillende leefgebieden. Sommige van deze veranderingen zijn niet reversibel (bijvoorbeeld mutaties). Het kan dus gebeuren dat op een gegeven moment de twee groepen zoveel van elkaar verschillen dat we ze als twee verschillende (edoch gerelateerde) soorten gaan zien. In die zin kun je dus zeggen dat natuurlijke selectie een rol speelt in soortvorming.
 
Als je een populatie kevers neemt & de helft is groen de andere helft is bruin, dan zijn de groene kevers het meest aangepast, dus gaan zij overleven en de bruine sterven uit.
Maar dit heeft toch niets te maken met "soortvorming", want zowel bruine als groene kevers zijn van dezelfde soort & geen nieuwe soort ontstaat!
Je probeert een harde grens te trekken waar die niet bestaat. Stel dat je een plaatje hebt dat aan de linkerkant zwart is, aan de rechterkant wit en daartussen alle grijstinten die bestaan (een vloeiend verloop van zwart naar wit dus). Hierin kun je net zomin harde grenzen trekken als bij soorten (is een centimeter uit de kant het nog steeds zwart of donkergrijs?).
Stel dat de groene en bruine kevers qua DNA bijna helemaal hetzelfde zijn, maar dat ze alleen paren met hun eigen kleur, noem je dat dat 1 of 2 soorten?

Reageer