[biologie] Spontane mutaties definitie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

Spontane mutaties definitie

Hallo,
 
Er zijn 2 oorzaken van mutaties, namelijk mutaties die spontaan zijn & geïnduceerde mutaties. Nu geïnduceerde mutaties zijn altijd veroorzaakt door milieufactoren als radiatie of chemische stoffen.
 
Dan heb je de spontane mutaties, je vraagt jezelf dan af wat dit betekent. Ik neem aan dat hiermee bedoelt wordt dat het zelf door de celprocessen zelf is veroorzaakt.
Bv door DNA-replicatie.
 
Dit staat zo ook in mn boek:
Afbeelding
 
Maar het probleem is dat ze later na de eerste oorzaak namelijk "dna replicatie" een 2de oorzaak geven namelijk:
"Structuur van een base kan veranderen" En later staat: "De aminogroep NH2 van cytosine kan SPONTAAN wijzigen in CO, waardoor cytosine wordt omgezet in uracil"
 
Ze hebben de spontane oorzaak niet vermeld, in het eerste geval was dat de dna-replicatie, maar wat is de oorzaak van structuurverandering in een base?
 
 
 
 
 
 
Bedankt!!
 
 

Gebruikersavatar
Berichten: 3.963

Re: Spontane mutaties definitie

Het is gewoon een spontane reactie die kan gebeuren o.i.v. water (waar onze cellen vol van zitten).
 
Afbeelding
 
Anderzijds wordt het uracil in DNA wel herkend door een enzym (uracil-DNA-glycosylatie), waardoor de schade beperkt blijft.
 
Dezelfde deaminatie kan trouwens gebeuren bij 5-methyl-cytosine. Hierbij wordt 5mC omgezet naar thymine, wat al minder opvalt in het DNA aangezien het een natuurlijk voorkomend nucleotide is. Gelukkig is ook hiervoor een back-up voorzien (thymine-DNA-glycosylase).
"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

Reageer