Springen naar inhoud

voeding en geneeskunde


  • Log in om te kunnen reageren

#1

krekel_22

    krekel_22


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 september 2014 - 19:16

Er is op dit moment veel bekend over voeding en gezondheid. Ik ben heel erg benieuwd hoe er vanuit de geneeskunde wordt gekeken naar de verschillende bekende dieeten die de laatste tijd zijn ontwikkeld. Het gaat mij hierbij niet om de invloed op het gewicht maar om het effect op de gezondheid.


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8809 berichten
  • VIP

Geplaatst op 03 september 2014 - 19:23

Op welk aspect van gezondheid?

Zaken als voedingsmiddel x veroorzaakt/voorkomt aandoening y zijn zelden hard te stellen. Dat heeft vaak te maken met omstandigheden en dosis-effect relaties, of soms met complete dwalingen, zoals het idee dat voedsel rijk in anti-oxidanten bepaalde ziektes zou voorkomen.
Victory through technology

#3

krekel_22

    krekel_22


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 03 september 2014 - 19:34

Vooral op gebied van conditie (sport) en cognitieve effecten

#4

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5822 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 september 2014 - 16:52

Het woord dieet impliceert al een aangepaste eetgewoonte. Mijn persoonlijke mening is dat het puur geldklopperij is of dat velen denken dat ze met een bepaald dieet het levenselixer hebben uitgevonden.
De crux blijft: afwisseling en dan maakt het echt geen bal uit als je 2 keer per maand een frietje haalt.

My 2 cents.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#5

krekel_22

    krekel_22


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 04 september 2014 - 18:00

Er worden natuurlijk ook door medici dieten ontwikkeld. Wat is daar dan je mening over?
Zou je in willen gaan op conditie en cognitie?

#6

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5822 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 september 2014 - 00:44

Aangepaste dieten zoals zoutloos of zoutarm dieet (bij hartfalen), proteinerijk dieet (bij ondervoeding), dik vloeibaar vanwege slechte slikfunctie e.d. zijn een aantal voorbeelden van dieten die door artsen worden voorgeschreven aan patienten.

 

Voor zover ik weet hebben bovenstaande dieten geen invloed op conditie en cognitie.

 

Wat je wel kunt zeggen is dat voeding in het algemeen belangrijk is voor bovenstaande. Zo zul je bij een koolhydraatarm dieet niet zo snel een marathon kunnen lopen en zo zul je bij zeer slechte voeding of weinig eten bepaalde vitamine-deficienties oplopen die negatief kunnen zijn op de cognitie. Denk hierbij aan de Wernicke encefalopathie bij een vitamine B1-deficientie.

 

Maar in het algemeen geldt: normaal en afwisselende voeding is goed voor zowel de conditie als cognitie. Er is geen speciaal dieet wat opeens je conditie verbetert of je cognitie, ondanks dat veel kwakzalvers dat wel zullen beweren (met name bij dat laatste). Dan zie je 1 keer in de zoveel tijd weer op nu.nl een methodologisch zeer matig uitgevoerd onderzoek langskomen waarin beweerd wordt dat bijvoorbeeld veel vis eten de kans op M. Alzheimer verlaagt.

 

Zie bijvoorbeeld:

 

This diet pattern (which decreases the risk of Alzheimer disease) was characterized by higher intakes of salad dressing, nuts, fish, tomatoes, poultry, cruciferous vegetables, fruits, and dark and green leafy vegetables and a lower intake of high-fat dairy products, red meat, organ meat, and butter. Bron: http://www.ncbi.nlm....pubmed/20385883

 

Wat wel een aardig onderzoek is. Tsja, staat daar nu écht iets nieuws in wat we nog niet wisten?

Niet echt hè? Goh, vis, groente en fruit is goed voor je. En veel vet eten is minder goed.

 

Met andere woorden, wat ik al eerder zei: afwisseling is de crux.

That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#7

krekel_22

    krekel_22


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 september 2014 - 15:30

Bedankt voor je uitleg.

Maar het gaat mij eigenlijk om de diëten die iedereen kan volgen, niet die speciaal worden voorgeschreven.

Veranderd door krekel_22, 07 september 2014 - 15:31


#8

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5822 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 september 2014 - 15:57

Je hebt een doktersrecept nodig voor het kopen van fruit en groentes?
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#9

krekel_22

    krekel_22


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 september 2014 - 16:01

commerciële diëten ;)

Veranderd door krekel_22, 07 september 2014 - 16:03


#10

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5822 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 september 2014 - 16:05

Wat bedoel je daarmee? Waarom dat dieet (boek) goed is? Waarom eventueel niet? Kun je jezelf nader verklaren?
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#11

krekel_22

    krekel_22


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 07 september 2014 - 16:08

Juist dat bedoel ik. Boeken die door medici over voeding/diëten worden geschreven.


#12

anusthesist

    anusthesist


  • >5k berichten
  • 5822 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 07 september 2014 - 16:13

Mijn mening is dat het vaak open deuren zijn. Zoals dat zandlopergebeuren. Vis, fruit, groente e.d. zijn gezond, dat kwam ook al in dat onderzoek naar voren bij M. Alzheimer en voeding. Geen verrassende uitspraken, wel verrassend goed voor de portemonnee van de auteur.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#13

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8809 berichten
  • VIP

Geplaatst op 08 september 2014 - 01:44

Het is iets waar je veel over kunt schrijven, maar allemaal met weinig opzienbarende inhoud.

Uiteraard heb je talloze dieten die gericht zijn op gewichtsverlies. Wat je precies wel of niet mag eten is niet zo relevant, zolang je maar minder calorien eet dan je verstookt werken ze allemaal (en als je dat niet doet werken ze geen van allen).

Dieten die bedoeld zijn om een bepaalde aandoening te voorkomen of iets dergelijks zou ik met scepsis benaderen. Gevarieerd eten in hoeveelheden die je voldoende energie opleveren zou voor gezonde mensen genoeg moeten zijn. Dat een boek geschreven is door een arts is absoluut geen garantie voor correcte inhoud. Iedere arts kan een dieetboekje schrijven, en zolang er geen bizar slechte adviezen in staan gewoon als arts werkzaam blijven. Bedenk echter wel dat artsen over het algemeen specialisten zijn - je laat een dietist geen bypass operatie uitvoeren, dus waarom zou je wel dieetadvies opvolgen van een cardioloog?

Uiteraard zijn er wel aandoeningen waarbij een aangepast dieet noodzakelijk is om gezond te blijven. Mensen die lijden aan fenylketonuria kunnen beter fenylalanine vermijden, maar dat is gevolg van een stofwisselingsziekte, niet een situatie in een gezond persoon. Dit zijn echter uitzonderingen, de gemiddelde mens heeft geen bepaalde aandoening waardoor je specifieke voedingsmiddelen zou moeten mijden of juist in grote mate zou moeten consumeren.
Victory through technology

#14

krekel_22

    krekel_22


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 september 2014 - 20:00

Wat je wel en niet kan eten daar zijn sommige diëten toch juist opgebaseerd?

Is dit niet iets genuanceerder, het is toch niet alleen gericht op caloriën?


#15

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8809 berichten
  • VIP

Geplaatst op 13 september 2014 - 01:38

De betekenis van 'dieet' is een beetje wazig. Ergens betekent 'dieet' gewoon datgene wat iemand eet en drinkt, maar in een praktijk betekent 'een dieet' een of andere vorm van een aangepast eetpatroon. Dat kan iets met meer of minder calorische waarde zijn, maar ook iets dat inname van specifieke stoffen voorkomt (of juist bevorderd) wanneer dat nodig is vanwege een of andere aandoening.

Dat kan heel algemeen zijn, maar soms is het ook heel specifiek: bijvoorbeeld voedingsmiddelen die PKU patienten moeten verwijderen, of iets heel specifieks zoals het vermijden van het eten van grapefruits bij gebruikt van bepaalde statines en bloeddrukverlagers.

Calorien spelen lang niet altijd een rol in een beperkt dieet - denk bijvoorbeeld aan iets als gluten-arme/vrije dieten voor mensen met coeliakie. Daarbij is de calorisch waarde van de voeding niet per se beperkt, maar zijn diverse voedingsmiddelen niet toegestaan. In zekere mate zou je een voedingspatroon dat een allergeen buitensluit altijd een dieet kunnen noemen, bijvoorbeeld een pina-vrij of garnalen-vrij dieet voor mensen die daar allergisch voor zijn.
Victory through technology





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures