Springen naar inhoud

Krachtstroom driehoekschakeling - sterschakeling


  • Log in om te kunnen reageren

#1

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 september 2014 - 08:43

In een driehoek schakeling is bij een motor de spoelspanning 400V.

Bij een sterschakeling 230V. Zoals ik heb begrepen doordat bij de laatste gebruik

wordt gemaakt van de N(ul).

 

Toch heb ik ergens gelezen dat er ook sterschakelingen zijn waarbij geen gebruik

wordt gemaakt van de N(ul). Klopt dat?  En kan iemand mij uitleggen hoe zo'n sterschakeling

zonder de N te gebruiken toch 230V aan spoelspanning heeft.


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 04 september 2014 - 15:04

Bij een driefasenmoter wordt de nul (bijna) nooit gebruikt.

Als de wikkelingen in ster geschakeld staan, dan verdeelt de spanning zich vanzelf zo dat op elke wikkeling 230V staat.

Omdat er een asymmetrie in de wikkelingen kan zitten is de spanningsverdeling ook niet perfect symmetrisch. Het sterpunt kan dan op een ander potentiaal staan dan de nul en daarom wordt de nul niet aangesloten. Die asymmetrie zou alleen maar een nulstroom veroorzaken, en daar zit niemand op te wachten.


#3

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 04 september 2014 - 15:12

Zoals ik nu heb begrepen. Dan staat tussen L1 en L2 geen 400V maar 230V. (wanneer het ster-geschakeld is.)

 

Waarbij de N niet is aangesloten.

Veranderd door toaic, 04 september 2014 - 15:13


#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 04 september 2014 - 16:18

Er staat gewoon 400V tussen. En je hebt ook nog een L3.

Tussen L1 en L2 staat 400V, tussen L2 en L3 400V en tussen L3 en L1 ook 400V.


#5

*_gast_Denkertje70_*

  • Gast

Geplaatst op 04 september 2014 - 17:01

De vraagstelling is hoe je 230V bereikt zonder de N te hoeven gebruiken, ga je via transformator van 400 naar 230V.

Ik zelf weet het antwoord niet hierop (zonder transformator)

HV

Veranderd door Denkertje70, 04 september 2014 - 17:02


#6

toaic

    toaic


  • >250 berichten
  • 445 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 september 2014 - 08:45

Ik sluit mij aan bij de opmerking van Denkertje70.


#7

*_gast_Denkertje70_*

  • Gast

Geplaatst op 06 september 2014 - 10:43

Ik heb de vraagstelling zelf eens onder de loep genomen voor zover mijn kennis reikt op dit gebied, en die is lauter weinig, ben ik tot de volgende vaststelling gekomen.

Grafiek01.jpg

De x-as is het draaimoment van elk spoel, y-as het potentiaal verschil in V.

Wanneer we spoel L1 (rood) verbinden (ster) met N (0 waarde Y-as) dan ontstaat er een spanningsverschil van 230V, dit geld ook voor spoel L2 (geel). Het enige verschil is dat spoel L2 een faseverschil heeft van 120°.

L1+N (rood) = sin(x)*230 : L2+N (geel) = sin(x+120)*230

Nu wanneer we L1 en L2 verbinden (groen) zonder N (driehoek) dan ontstaat er een spanningsverschil van bijna 400V (groen=veld tussen rood en geel).

L1+L2 (groen) = sin(x)*230 - sin(x+120)*230

Het spanningsverschil is dus afhankelijk van het verschil in fase tussen de beide spoelen, bij 400V is deze 120°. Zou men deze wijzigen dan heeft men een ander spanningsverschil. Men kan dus theoretisch het faseverschil veranderen tussen 0 en (+/-)180° waarbij het spanningsverschil verloopt van 0 tot 460V.

Laten we het faseverschil tussen L1 en L2 veranderen van (+/-)120° naar (+/-)60°.

L1+N (rood) = sin(x)*230 : L2+N (cyaan) = sin(x+60)*230

L1+L2 (blauw) = sin(x)*230 - sin(x+60)*230

Wanneer het faseverschil tussen L1 (rood) en L2 (cyaan) niet 120° maar 60° is dan is het spanningsverschil 230V (blauw=veld tussen rood en cyaan).
 

 

Nu in de praktijk... is het mogelijk om het faseverschil te wijzigen tussen 2 lijnen (L1, L2) bvb via condensator oid, iemand?

HV

Veranderd door Denkertje70, 06 september 2014 - 10:58


#8

CoenCo

    CoenCo


  • >100 berichten
  • 128 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 06 september 2014 - 11:25

Je bent al een heel eind gekomen zie ik.

Denk er nu ook aan dat in ster-schakeling in het sterpunt (waar dus ook de nul aangesloten kan worden) niet alleen de spoelen van bijv L1 en L2 samenkomen, maar natuurlijk ook die van L3. De spanning over elke spoel is dus afhankelijk van de 2 andere spoelen/fasen.


#9

*_gast_Denkertje70_*

  • Gast

Geplaatst op 06 september 2014 - 11:44

Idd, voor L1+L3 en L2+L3 geld dus het zelfde, zo ver was ik al ;-)

#10

*_gast_Denkertje70_*

  • Gast

Geplaatst op 06 september 2014 - 14:51

Het zal iets in de orde liggen van L1 aansluiten op beide polen, dus geen spanningsverschil, en L2 op één van beide polen aansluiten, spanningsverschil is dan 230V..., als je L1 en L2 samenknoop heb je een nieuwe fase die tussen beide in ligt (+/-)60 met zelfde spanningsverschil en in anti-fase ligt met L3.

Grafiekje heb ik nog ni kunnen samenstellen.

HV

Veranderd door Denkertje70, 06 september 2014 - 14:52


#11

CoenCo

    CoenCo


  • >100 berichten
  • 128 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 09 september 2014 - 15:26

Toaic en Denkertje

 

Zijn jullie nog actief met dit vraagstuk bezig?

Ik kan proberen een uitleg (niet een volledig bewijs) te schrijven, maar dat is best veel werk.

 

Mijn aanpak zou ongeveer als volgt gaan:

  • Sluit 3 gelijke weerstanden/belastingen aan in ster op 3 fasen, met een 0. Want deze situatie ken en begrijp je.
  • Teken de sinus van de 3 fasen.
  • Bepaal op een aantal momenten de spanningen van elke fase t.o.v. de 0.
  • Bereken uitgaande van een aangesloten 0 voor elke belasting de spanning en stroom.
  • Bereken nu de totale stroom door de 0, (als het goed is, is dit 0,0 ampere)
  • Besluit dat een draad waar geen stroom door loopt, (in dit geval) niet nodig is en we deze dus weg kunnen laten, zonder nadelige effecten.
  • Zie hier een ster-schakeling zonder 0, waarbij de spanning over alle belastingen nog net zo is als wanneer de 0 wel aangesloten was.

 

Zou je daar iets mee kunnen? Of kan je dit eventueel voor jezelf doen?


#12

Gertjan van der Sel

    Gertjan van der Sel


  • 0 - 25 berichten
  • 7 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 26 februari 2015 - 23:27

Denkertje70 ik zit denken dat je de fases kan verschuiven met een frequentieregelaar. Omdat een wisselstroom 50 keer boven nul komt en 50 keer onder nul. Ook is nul een aarde bij de centrale





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures