mini WKK

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 4

mini WKK

Weet iemand of er een produccent bestaat voor mini WKK's die BIOMASSA verbruiken? Ik heb het over een product of een asortisment klaar voor de markt. Het kan ook met handmatige voeding zijn. De voordeel hiervan zou zijn dat de biomassa hoeft niet verwerkt worden tot pellets of iets met regelmatige vorm zoals in het geval van de compleet geautomatizeerde installaties. Als het rapport tussen electrischvermogen en warmtevermogen variabel zou zijn dan nog beter. Alvast bedankt voor eventuele antwoorden!

Gebruikersavatar
Berichten: 6.853

Re: mini WKK

Ik heb nog even gegoogled voor je, maar op dit moment lijkt zo'n product niet te bestaan. Het is allemaal aardgas (of biogas natuurlijk).... Toch overstappen op biomassa-vergisting?

Berichten: 4

Re: mini WKK

Zo ver tot vergisting gaat mijn idee niet. Natuurlijk wetenschapelijk gezien lijkt interesant maar ik dacht aan iets erg simpel. Het product was niet voor hier in  Nederland bedoeld maar voor Roemenie. Daar is biomassa voldoende te vinden en ik dacht aan een installatie die zo en tot 2 KW electrischvermogen plus warmte zou kunnen leveren. Hiermee wou ik een glastuinbouw voorzien met warmte en electriciteit onafhankelijk van de dure strom en gazvoorzieningen. Ik keek voor iets domsimpel en zo goedkoop mogelijk.
 
Verder de zonnepanelen hebben in principe niets te maken met warmte omdat de licht energie wordt gelijk in electriciteit omgezet. Toch een gedeelte van de lichtenergie wordt in warmte omgezet of terug gekatst, dus in beide gevallen verloren. Weet iemand of er een combinatie van zonnepanelen en zonneboilers bestaat zodat weer dezelfde paneel zoveel electriciteit als warmte kan leveren (zo zou de totaale rendement ardig omhoog gaan)?
 Als wel, wie maakt ze al?

Berichten: 12.262

Re: mini WKK

Ik weet niet of het een goed idee is, maar wat nou als je die zonnepanelen IN de kas plaatst in plaats van OP de kas? Alle licht dat erop valt maar niet in electriciteit wordt omgezet komt dan binnen de kas vrij als warmte. Wellicht is de productie per paneel wat lager dan op de kas gezien het glas altijd wat tegenhoudt, maar je hebt in ieder geval je warmte binnen ipv buiten.
Victory through technology

Berichten: 4

Re: mini WKK

Het plaatsen van het paleel binnen de kas is geen optie i.v.m. ruimteverbreek en de schaduw die over de planten zou komen. Het naturele licht is belangrijk.

Reageer