[biologie] Calvin cyclus aantal cycli /glucosemolecuul

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

Calvin cyclus aantal cycli /glucosemolecuul

Hallo,
 
 
De calvincyclus wordt dikwijls voorgesteld als "één" cyclus, terwijl die ene cyclus uit 3 cyclussen bestaat. Bv er moeten 3CO2 worden opgenomen voor de synthese van een G-3-P. De opname van CO2 gebeurt telkens afzonderlijk, er worden dus eigenlijk 3 cycli per G3P "gerund". 
Dus voor 1 glucosemolecuul moeten er 6 cycli worden gerund, waarbij bij elke cyclus één CO2 wordt opgenomen.
 
Hier is een bv van zon calvincyclus bestaande eigenlijk uit 3 cyclussen: 
Afbeelding
 
Als er bijvoorbeeld wordt gevraagd hoeveel calvincyclussen er moeten "gerund" voor de synthese van 1 glucose , moet ik dan 6 of 2 zeggen? :p
 
 
Bedankt!!
 

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Calvin cyclus aantal cycli /glucosemolecuul

Globaal gezien is het zo: een cyclus is een zichzelf herhalend proces. De eigenlijke (calvin)cyclus is dus het 'rondje', wat je ook op de afbeelding ziet. De cyclus zorgt voor de levering van G3P-moleculen en die vervolgt zelfstandig zijn weg naar een glucosemolecuul. Voor 1 glucosemolecuul heb je de toevoer van 6 CO2-moleculen nodig. Een voor een betreed er steeds een CO2-molecuul de cyclus. Voor een G3P-molecuul heb je inderdaad 3 CO2-moleculen nodig. In totaal heb je dus 6 'cyclussen' (of 'cycli') nodig voor het voltooien van de calvincyclus. Wellicht is minder verwarrend als je spreekt van 6 omlopen.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Reageer