Springen naar inhoud

Koolzuur verwijderen uit cola


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Sharmee

    Sharmee


  • >25 berichten
  • 34 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 12 september 2014 - 11:31

Hallo allemaal, voor school moesten wij het fosforzuurgehalte bepalen in cola. nu is dat al gelukt maar wij moeten binnenkort onze proef verdedigen. Hierbij worden vragen aan ons gesteld. voor onze proef hebben wij de cola gekookt om zo het koolzuur te verwijderen (dit werd ons verteld op internet) nu willen we graag weten waarom koolzuur verdwijnt als je het kookt, iemand die kan helpen?


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8782 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 september 2014 - 12:35

Er zijn 2 mechanismen: de oplosbaarheid van een gas neemt normaliter af met de temperatuur van de vloeistof waarin het is opgelost (zo kook je ook opgeloste lucht uit water).

Een ander mechanisme is dat de bubbels van het koken opgelost gas ahw 'meenemen' - dat werkt bijvoorbeeld ook door helium door een vloeistof te bubbelen om zo van opgeloste lucht af te komen.

Wel van belang voor je proef: heb je het verdampte water weer aangevuld na het koken? Als je met bijv 100 ml cola begon is het wel zaak na het koken dit weer met water aan te vullen tot 100 ml om zo een nauwkeurige meting van het fosforzuur te doen.
Victory through technology

#3

sanderdevink

    sanderdevink


  • >25 berichten
  • 76 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 september 2014 - 12:42

Een cola fles staat normaal onder druk zodat het koolzuur in oplossing blijft, als men de dop open draait ontsnapt het koolzuur en neemt het vloeistof mee, (vandaar het vochtige gevoel aan je handen vervolgens)

Door de temperatuur te verhogen, kan dit koolzuur sneller ontsnappen uit je cola. De temperatuur kan je nu zeg maar beschouwen als een katalysator!


#4

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8782 berichten
  • VIP

Geplaatst op 12 september 2014 - 13:38

Er staat inderdaad druk op een fles cola omdat deze oplossing -oververzadigd- is met CO2. Dit komt er langzaam uit als belletjes in je glas, ook bij lage temperatuur. Maar bij kamertemperatuur blijft er een flinke hoeveelheid in oplossing hoe lang je het ook laat staan. Sterker nog, als je een glas water op tafel laat staan absorbeert het CO2 uit de lucht met een merkbare/meetbare daling van de pH als gevolg.
Victory through technology

#5

sanderdevink

    sanderdevink


  • >25 berichten
  • 76 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 september 2014 - 14:20

Zoals Benm al vermeld, absorbeert water het CO2 uit de lucht!

Beetje off topic, maar zie daar ook de verzuring van de oceanen! Door de vele CO2 uitstoot verzuurt de zee, wat regelmatig door kranten heen vliegt!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures