[natuurkunde] bestaat de ideale spanningsbron

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

bestaat de ideale spanningsbron

bestaat de ideale spanningsbron
zo ja  wat is dit dan
alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 3.507

Re: bestaat de ideale spanningsbron

Opmerking moderator

Ik stel voor dat je eens moet overleggen met de schrijver van dit topic. Misschien komen jullie op het goede antwoord. Tot die tijd wordt dit verplaatst naar Huiswerk. Let er wel op dat het hier geen u-vraagt-en-wij-draaien-forum is. Je/jullie zullen aan moeten geven wat je zelf al hebt gevonden, en waar je precies vastloopt.

Opmerking moderator

Dit onderwerp past beter in het huiswerkforum en is daarom verplaatst.
I'm not suffering from insanity - I'm enjoying every minute of it!!

Berichten: 2

Re: bestaat de ideale spanningsbron

ik ben ook toevallig op zoek naar dit antwoord laat mij iets weten als je het gevonden hebt.
 
robin.cosaert

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.594

Re: bestaat de ideale spanningsbron

ideale spanningsbronnen bestaan volgens mij niet in de praktijk
wel in theorie natuurlijk
een batterij heeft een inwendige weerstand en is dus geen ideale spanningsbron.

Re: bestaat de ideale spanningsbron

Een ideale (gelijk)spanningsbron geeft een constante spanning af onafhankelijk van de belasting. Voor het geleverde vermogen geldt dan:
 
\( P = U . I \)
 
\( P = U . \frac{U}{R} \)
 
\( P = \frac{U^2}{R} \)
 
Het geleverde vermogen zou dus willekeurig groot moeten kunnen worden, naarmate we de belastingsweerstand kleiner maken. Dergelijke spanningsbronnen zouden in een eindige tijdsduur (bijvoorbeeld 1 sec) dan ook willekeurig veel energie moeten kunnen leveren. Dat is echter in de praktijk onmogelijk. Ideale spanningsbronnen kunnen dus in de praktijk niet bestaan.
 
Wel heb ik ooit aan een cursus meegedaan waarin bovenstaande antwoord fout werd gerekend, mijns inziens ten onrechte. Daar nam men aan dat een ideale (gelijk)spanningsbron een constante spanning afgeeft onafhankelijk van de belasting zolang de afgenomen stroom minder is dan een bepaalde maximale grenswaarde. Als die grenswaarde wordt overschreden kapt de spanningsbron ermee. Het is dus maar net van welke definitie je uitgaat.

Berichten: 12.262

Re: bestaat de ideale spanningsbron

Die grenswaarde zal er in de praktijk altijd zijn, anders zou inderdaad oneindig veel energie geleverd moeten worden bij kortsluiting.

In de praktijk zal een goede labvoeding gewoon als ideale spanningsbron fungeren zolang je binnen het stroombereik blijft.

Dit geldt net zo goed voor de ideale stroombron: die zou indien onbelast een oneindig hoog voltage moeten produceren, wat oneindig veel energie kost.
Victory through technology

Berichten: 1.617

Re: bestaat de ideale spanningsbron

De big bang is een verwaarloosbare trivialiteit vergeleken bij wat er gebeurt bij een kortsluiting van een ideale spanningsbron van 0,3 fV (femto Volt). 
Het idee van een ideale spanningsbron lijkt dus totale onzin maar dat is het niet.
 
Je kunt een spanningsbron ideaal noemen, als bij de maximale belasting (kleinste weerstand) de spanning van de bron slechts met een verwaarloosbare waarde afneemt.
 
Het antwoord op de vraag is dus: het hangt er vanaf.
(hoe de spanningsbron wordt gebruikt en hoe weinig spanningsval nog verwaarloosbaar is)

Berichten: 12.262

Re: bestaat de ideale spanningsbron

Uiteraard, het is slechts een concept dan vooral voor tekeningen en berekeningen erg handig is.

In die zin kun je praktisch gewoon stellen dat een labvoeding een ideale spanningsbron is voor de gegeven applicatie: de spanning zakt niet in met belasting, tot op het punt van overbelasting (of ingestelde stroomlimiet).

Iets dergelijks geldt ook voor stroombronnen die bijvoorbeeld ketens LED's oid aandrijven: of je nou 3 of 30 volt afneemt maakt niet uit, de stroom blijft constant, maar er komt bijvoorbeeld maximaal 40 volt uit zo'n ding.
Victory through technology

Reageer