Hartstilstand/circulatiestilstand en reanimeren

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 338

Hartstilstand/circulatiestilstand en reanimeren

Door veel mensen en in tal van publicaties worden de termen "hartstilstand" en "circulatiestilstand" over eenzelfde kam geschoren of zelfs verkeerd uitgelegd.
 
Is de volgende uiteenzetting correct?
Een hartstilstand is op een ECG een flat-line: er is geen electrische activiteit meer. Schok met AED heeft geen zin, doorgaan met reanimeren tot ambulance arriveert.
Een circulatiestilstand betekent dat er geen arteriële pulsaties meer zijn, maar het hart kan nog wel electrische activiteit vertonen, zoals bij ventrikelfibrilleren. Defribilleren met AED heeft dus zin. 
 
 
 
 
 
 
 

Berichten: 12.262

Re: Hartstilstand/circulatiestilstand en reanimeren

Ik denk dat dat op hoofdlijnen wel klopt, al zijn arteriele pulsaties niet per se nodig om een circulatie op gang te brengen. Voor zover ik weet is het wel eens gepresteerd om een kunstmatige vervanging van het hart te plaatsen die een continue bloedstroom gaf waardoor er geen voelbare polsslag was maar de patient het wel enige tijd overleefde.

Voor zover ik weet gebruiken de meeste AEDs de geplaatste pads ook om te meten wat er aan de hand is voordat ze een schok toedienen. In geval van complete flatline, of juist een gezond hartritme, zal het apparaat geen schok toedienen gezien dat ofwel zinloos is, ofwel averechts werkt.

Overigens is dat niet per se een manco aan de AED - defibrilatie heeft alleen zin als er een hartritme aanwezig is, maar een dat abnormaal is. Reanimatie kan dan wel zinvol zijn bij het wachten op een ambulance, gezien die medicatie aan boord heeft die van een flatline soms een herstelbaar ritme kan bewerkstelligen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Hartstilstand/circulatiestilstand en reanimeren

@ Egos:

Zo zwart wit is het niet helemaal.

Bij een hartstilstand heb je natuurlijk ook een circulatiestilstand (in normale gevallen dan, als er een nieuw hart wordt geplaatst, wordt het hart ook stilgelegd, maar heb je een kunstmatige circulatie).

Bij een circulatiestilstand waar het hart nog wél minimale elektrische activiteit vertoont, is klappen niet altijd zinvol; VF wordt ondergedeeld in fijnmazig en grofmazig. Oók fijnmazig VF wordt NIET beschouwd als 'schockable'. Defibrilleren heeft dus geen zin en men moet doorgaan met thoraxcompressies terwijl er medicatie wordt toegediend om het hart weer gevoeliger te maken om samen te trekken, of in een grofmazig VF te krijgen die je wel kan 'shocken'.

Daarnaast kun je op je AED of andere meetapparatuur het zogenaamde 'dying heart' ritme (fulminante bradycardie met laag gevolteerde en brede QRS-complexen) vinden. Vaak wordt de reanimatie dan gestaakt. Shocken heeft geen zin meer. Het hart geeft letterlijk zijn laatste stuiptrekkingen.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Reageer