Springen naar inhoud

Extraheren van caffeine uit koffie


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Loupland

    Loupland


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2014 - 12:19

Hallo allemaal,

 

Ik wil graag de caffeine uit koffie extraheren. Ik doe het als volgt:

 

Ik zet koffie, gooi er zout in, laat het afkoelen, doe er alcohol bij zodat het scheidt. Dan haal ik de alcohol eraf en laat dat apart verdampen

en dan zou ik uiteindelijk caffeine, en een beetje andere oliën, overhouden.

 

En dan nu de vraag, kan ik als oplosmiddel gedenatureerde ethanol gebruiken?

 

Gedenatureerde ethanol is natuurlijk giftig, maar ik vroeg mij af of het een giftig residu achterlaat. Zo niet en alles verdampt, dan lijkt het mij geen probleem om dit oplosmiddel te gebruiken, maar ik weet er niet zo veel van, dus vandaar dat ik jullie even raadpleeg.

 

Alvast bedankt!

Loupland 

Veranderd door Loupland, 21 september 2014 - 12:20


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 21 september 2014 - 12:25

Als die geextraheerde caffeine bedoeld is voor consumptie, die is ook in de wiinkel te koop. Hoef je je niet potentieel te vergiftigen met niet voor consumptie geschikte oplosmiddelen.


#3

Loupland

    Loupland


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2014 - 12:31

Ja, ik vind het eigenlijk ook gewoon leuk om te doen  :)

 

Maar u denkt dus dat het wel een giftig residu achterlaat?

 

En kan ik caffeine gewoon bij de drogist halen?


#4

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 september 2014 - 12:35

Zoals Fuzzwood al aangeeft is de caffeïne die je op die manier zou extraheren absoluut niet geschikt voor consumptie. Gedenatureerde alcohol is zodanig bewerkt dat het ongeschikt is voor consumptie. Een deel van de toevoegingen zullen met de ethanol meeverdampen, maar een ander deel niet.

 

Los daarvan zet ik mijn vraagtekens bij deze procedure. Ik kan me ook niet zo goed een beeld vormen bij wat je bedoelt met "zodat het scheidt" en wat je bedoelt met "dan haal ik de alcohol eraf"

 

Mijn vermoeden is dat je een beschrijving die voor een ander oplosmiddel dan alcohol gemaakt is, probeert te gebruiken met alcohol. Dat gaat niet werken.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#5

Loupland

    Loupland


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2014 - 12:43

Oke nou das alles wat ik wilde weten. Dan ga ik het niet proberen

 

Ik had het van een youtube filmpje. Voor referentie: 

 

Hij doet het met isopropyl alcohol. Maarja dat heb ik niet, maar ik had wel gedenatureerde ethanol. Dus ik dacht het is ook een alcohol, misschien werkt het ook wel. Vandaar dat ik het hier even vroeg ter controle.

 

Maarja, dan maar niet, Ik ga geen producten ervoor kopen. Het was een beetje om mn zondag door te komen, beetje thuis-scheikunde. Het leek me wel leuk om te doen.


#6

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 september 2014 - 13:21

Ethanol en isopropanol zijn 2 verschillende stoffen met verschillende eigenschappen. Wat voor de een werkt hoeft dat voor de ander niet te doen.

 

De vraag is echter of het überhaupt werkt. Water en isopropanol zijn volledig mengbaar. Toevoegen van isopropanol aan een oplossing van zout in water leidt alleen maar tot het neerslaan van het zout, niet tot ontmenging van isopropanol en water.

 

Ik kan me niet zo goed voorstellen dat die paar oliën in koffie het gedrag van isopropanol/water volledig op zijn kop zetten.

 

Los van het feit dat deze meneer zijn video de titel "caffiene extraction" meegeeft, en "indampen" en "herkristalliseren" door elkaar haalt.

 

En dat hij een grijsgrauwe verzamelen klonten "zuivere caffeïne" durft te noemen, gevolgd door "er zitten wel verontreinigingen in maar ik weet niet hoeveel"

 

Oh ja, en dat hij zegt dat je geen keukenzout met jodium moet gebruiken, omdat het jodium anders herkristalliseert in de laatste stap.

 

Ik heb er weinig vertrouwen in. Met extraheren van caffeïne heeft het weinig te maken in ieder geval.

 

Je kunt het natuurlijk altijd proberen met ethanol, als je dat hebt staan. Zolang je de caffeïne niet consumeert is er weinig wat mis kan gaan. In het ergste geval mengen de ethanol en het water volledig, en is er geen scheiding. Dan is de proef mislukt, maar goed, dat maakt op een zondagmiddag ook niet zo uit toch?

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#7

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8790 berichten
  • VIP

Geplaatst op 21 september 2014 - 13:53

Tja, er zitten zeker slordigheden in, maar wat hij in die video doet klopt wel min of meer.

Of het met ethanol ipv isopropanol ook gaat werken durf ik niet te zeggen. De methode van zout toevoegen om de scheiding te krijgen werkt wel voor isopropanol, maar dat is toch een stuk meer apolair dan ethanol.

Ik zou zeggen: leef je uit als je je een keer verveelt!

Caffeine kun je gewoon kopen. De drogist zal het niet hebben maar online is het geen probleem - labstuff en dergelijke hebben dat wel. Kijk wel even of het foodgrade is, en zorg dat je een balans hebt die miligrammen kan meten als je het wilt gebruiken. Dingen als "spatelpuntjes" zijn gevaarlijke eenheden voor iets ter consumptie.


Oh, en iemand die wel weet hoe het moet: :)

Veranderd door Benm, 21 september 2014 - 13:54

Victory through technology

#8

Loupland

    Loupland


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 21 september 2014 - 16:04

Okay bedankt, jongens...

 

Volgende week zondag ga ik een beetje experimenteren.

 

Interessant filmpje trouwens. Bedankt voor het linken.


#9

H.A.Workel

    H.A.Workel


  • >25 berichten
  • 57 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 september 2014 - 12:51

Hallo, je zou ook het oplosmiddel kunnen gebruiken dat ca. 30 jaar geleden hét extractiemiddel was voor koffie: dichloormethaan (methyleenchloride). Dat lost de cafeïne op, maar geen andere oplosbare componenten. Het extract werd ingedampt tot methyleenchloride vrij. De koffie werd verhit om het oplosmiddel-vrij te maken en daarna verkocht als cafeïne-vrije koffie. Onder andere in Amsterdam heeft zo'n installatie gestaan. Maar als je er aan begint, zoek dan eerst een veiligheidskaart van dichloormethaan. En realiseer je dat het kookpunt 40C is, dus vluchtig!

Henk W.


#10

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8790 berichten
  • VIP

Geplaatst op 25 september 2014 - 14:00

Ik geloof dat DCM min of meer verbannen is voor consumentengebruik, geen idee of je er gemakkelijk aan kunt komen. Industrieel gebuikt men nu voor zover mij bekend superkritisch CO2, maar dat gaat thuis natuurlijk niet lukken gezien de benodigde druk etc.

Extractie met apolaire oplosmiddelen (ether, hexaan etc - brandbaar!) gaat echter prima, voor de zekerheid wel de koffie eerst basisch maken met een beetje NaOH oid.
Victory through technology

#11

Loupland

    Loupland


  • 0 - 25 berichten
  • 5 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 25 september 2014 - 14:47

Ja, het gaat een beetje om het  'thuis-scheikunde' idee... Dus ik wil niet allemaal super middelen gebruiken. Het leukste is om het uit andere allerdaagse producten te halen.

 

Maar ether kan je geloof ik gewoon kopen bij de drogist toch? Laat dat geen giftige stoffen achter?

 

NaOH is echter wel een beetje vervelend spul. Kan je om je mengsel basisch te maken niet baking soda gebruiken bijvoorbeeld?


#12

gravimetrus

    gravimetrus


  • >100 berichten
  • 232 berichten
  • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 25 september 2014 - 15:03

Alcohol kan je met zout uit water pesten.

Daarvoor verzadig je de waterlaag met zout. Hierdoor beperk je de mengbaarheid van alcohol en water.

 

@ Marko,

 

In zout zit geen jodium maar (natrium of kalium)jodide, wat dan zal kristalliseren is dus natriumjodide.


#13

Marko

    Marko


  • >5k berichten
  • 8935 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 september 2014 - 00:27

@ Marko,

 

In zout zit geen jodium maar (natrium of kalium)jodide, wat dan zal kristalliseren is dus natriumjodide.

 

Uiteraard, maar dat is niet wat de maker van het filmpje beweerde. En daar maakte ik een opmerking over.

 

@Loupland: Alles wat je bij de drogist koopt kan giftige stoffen achterlaten. Dergelijke experimenten zijn leuk voor thuis, maar leveren je absoluut geen consumptiewaardige stoffen op.

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#14

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8790 berichten
  • VIP

Geplaatst op 28 september 2014 - 01:47

Dat verhaal over jodium kun je verder wel vergeten denk ik - in nederland is gejodeerd zout tamelijk zeldzaam (wel verkrijgbaar maar dan staat het expliciet op), en het goedkoopste keukenzout dat je kunt vinden zal alleen NaCl en wat anti-klontermiddel bevatten.
Of ether van een drogist gevaarlijke residuen achterlaat na afdampen valt niet te zeggen. Bedenk wel dat dit soort producten niet voor inwendig gebruik is, en daarmee niet 'food grade'. Als stelregel moet je aanhouden dat alles wat je gebruikt om iets te extraheren of te synthetiseren voor consumptie gedaan moet worden met food grade materialen.

Als het je om die caffeine gaat is het echt niet de moeite om het te extraheren. Food grade caffeine is een tamelijk goedkoop ingredient, en heb nog wel een ons liggen - als je een paar gram wilt hebben stuur ik het gerust jouw kant op, al moet je je wel realiseren dat inname van grote hoeveelheden gevaren met zich mee brengt.
Victory through technology

#15

ArcherBarry

    ArcherBarry


  • >1k berichten
  • 3324 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 23 oktober 2014 - 21:47

Ter illustratie,

 

Bij mij op het werk produceren wij o.a. grote hoeveelheden Energy base en hebben wij enkele honderden kilo's cafeine liggen.

 

De cafeine ligt achter slot en grendel en slechts enkelen zijn bevoegd om in die ruimte te komen. Bij het oplossen moeten de operators ook bril, masker, handschoenen etc aan.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.

 

Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures