Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 3

Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Hallo,

 
Met betrekking tot het profielwerkstuk dat wij aan het schrijven zijn, zijn wij op zoek naar informatie en meningen/discussies over de experimenten die de Nazi's in WOII hebben uitgevoerd in concentratiekampen.

Wij zijn vooral op zoek naar informatie over de betrouwbaarheid van deze uitslagen en of deze gepubliceerd en gebruikt mogen worden.

Moet er gekeken worden naar de manier waarop deze informatie verkregen is? Wat is de wetenschappelijke waarde van deze experimenten? Wat zijn de voor- en tegenargumenten om de data te gebruiken voor de huidige gezondheidszorg?

Wat vind jij?
 

Bij voorbaat dank!

Berichten: 87

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Uit het hoofd meen ik te weten dat de onderzoeksresultaten/documenten door de VN in beslag zijn genomen en er besloten is deze resultaten niet ter beschikking te stellen. Ooit schijnt er door de farmaceutische industrie wel eens om gevraagd te zijn maar om ethische redenen zijn de resultaten niet beschikbaar voor verder gebruik.
 
Van de wetenschappelijke waarde moet men zich overigens niets voorstellen want die is uiterst gering. Vooral omdat de experimenten grotendeels er op gericht waren een ondersteuning te vinden voor de (toen toch wel breed gesteunde) rassentheorien die uiteindelijk op niets blijken te berusten.
 
Ben eigenlijk wel benieuwd wat er uit dit profielwerkstuk gaat komen.
 
link:
http://www.gesch.med.uni-erlangen.de/gewissen/ausstell/zwill/text_08.htm
 
http://de.wikipedia.org/wiki/Josef_Mengele

Berichten: 12.262

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Dat is wel een heel tricky statement: Je schat dat iets niet van waarde is omdat je het niet mag inzien, en doet dan aannames over wat er zoal onderzocht is, zonder te weten wat er daadwerkelijk onderzocht is.

Zonder het onderzoek in te ze zien kun je daar m.i. geen uitspraken over doen. Uiteraard zijn er anectdotes over wat men zoal onderzocht, maar echte zekerheid daarover is er niet tenzij je de onderzoeksresultaten en methodologie kunt inzien.

Uiteraard zijn dit soort experimenten gruwelijk en absoluut niet voor herhaling vatbaar. Dat neemt echter niet weg dat de resultaten ervan wel degelijk van waarde kunnen zijn, zelfs als men zover ging om bijvoorbeeld gevangenen te besmetten met een ziekte om vervolgens de effecten van potentiele geneesmiddelen te onderzoeken.

Als je bekijkt hoe lang dit geleden is lijkt het onwaarschijnlijk dat er veel informatie is gevonden die vandaag de dag nog waardevol is, maar zonder het in te zien kun je dat nimmer weten.
Victory through technology

Berichten: 3

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Dankjewel voor jullie reacties.
 
De Nazi's deden niet enkel onderzoek om hun rassenleer te bewijzen. Ze deden bijvoorbeeld experimenten om het uithoudingsvermogen van hun soldaten te verbeteren, waaronder het experiment over hypothermie. Ze onderkoelden slachtoffers om ze daarna weer op te warmen.

Dr. Robert Pozos heeft hier een aantal artikels over gepubliceerd. Hij doet onderzoek naar hypothermie. Hij heeft hiervoor veel testen uitgevoerd bij vrijwilligers maar liet hun lichaamstemperatuur nooit verder dalen dan 36 graden Celsius. Ook doet hij onderzoek op dieren maar het blijft enkel raden wat zo'n lage lichaamstemperatuur doet met mensen. De enigen die hebben toegestaan om de lichaamstemperatuur van mensen te laten dalen tot lager dan 36 graden Celsius, waren de Nazi's in WOII. Pozos denkt dat hij met deze informatie mensenlevens kan redden en dat het de gaten in zijn onderzoek zou kunnen vullen.
Er is een brede discussie ontstaan over het gebruik van deze data maar zou het niet mogelijk zijn dat Pozos gelijk heeft en dat deze informatie wellicht 'mensenlevens zou kunnen redden'? Zou de data dan niet vrijgegeven moeten kunnen worden?
 
links:
 
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/Judaism/naziexp.html
 
http://www.valas.fr/IMG/pdf/z-military_ethics.pdf 

 

Berichten: 12.262

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Dat is een nogal lastige: hij heeft de data al, maar krijgt het alleen niet geherpubliceerd. Ik neem aan dat het echter wel meeweegt is zijn conclusies. Zelfs als hij het niet publiceert zal die kennis mogelijk wel bijdragen aan toekomstig onderzoek, dat niet direct de nazi-data gebruikt. Wat je al gezien hebt kun je tenslotte niet ongedaan maken, vraag is evt wel hoe hij dan aan die data is gekomen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 187

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Bedenk ook dat een aantal Nazi-'wetenschappers' hun onderzoek gebruikten als dekmantel om hun sadistische trekjes te botvieren, vooral in concentratiekampen.

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Redmess schreef: Bedenk ook dat een aantal Nazi-'wetenschappers' hun onderzoek gebruikten als dekmantel om hun sadistische trekjes te botvieren, vooral in concentratiekampen.
Bron?
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Gebruikersavatar
Berichten: 187

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

317070 schreef: Bron?
 
Ik heb even geen exacte bron, maar bijvoorbeeld Mengele voerde experimenten uit op mensen die meer vanuit perverse nieuwsgierigheid leken te worden gedaan dan voor een wetenschappelijk doel.

Berichten: 3

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Kraus schreef: Uit het hoofd meen ik te weten dat de onderzoeksresultaten/documenten door de VN in beslag zijn genomen en er besloten is deze resultaten niet ter beschikking te stellen. Ooit schijnt er door de farmaceutische industrie wel eens om gevraagd te zijn maar om ethische redenen zijn de resultaten niet beschikbaar voor verder gebruik.
 
In je reactie vertel je dat de resultaten door de VN in beslag genomen zijn. Heb je toevallig een bron die hiernaar verwijst? Kan er namelijk niets over vinden...

Sorry voor de late reactie.

Berichten: 87

Re: Wetenschappelijke waarde Nazi-experimenten WOII

Misschien heb je hier iets aan?
http://www.jlaw.com/Articles/NaziMedEx.html
 
Uit dit artikel zou je kunnen concluderen dat er gaandeweg minder terughoudendheid is gekomen t.a.v van het gebruik van de misdadig verkregen gegevens.
(in de noten bij het artikel vind je misschien ook een aantal nuttige tips/suggesties)
 
Lees je het openingsrequisitoir van de aanklager op het medisch proces dan vind je de stelling dat de experimenten misdadig waren en logischerwijs dus niet voor verder gebruik in aanmerking kwamen.
Van in beslag name heb ik verder geen bewijzen kunnen vinden maar ik veronderstel dat de morele veroordeling tijden lang heeft gegolden als een verbod. Het aangehaalde artikel suggereert dat de afstand in tijd inmiddels die aarzeling lijkt te overwinnen en dat (zij het zonder verwijzing) de gegevens toch in de literatuur opduiken (en kennelijk dus toegankelijk zijn)
 
Kan dus geen concrete feiten aandragen voor de eerdere noch voor de nu gedane beweringen

Reageer