[scheikunde] Zuren en buffers

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 23

Zuren en buffers

Ik heb een paragraaf in mijn boek die grotendeels over buffers gaat. Nou is het methode dat we gebruiken zo handig dat ze over alles behalve buffers uitleg geven, en in de les hebben we het ook niet behandeld. Nu zit it dus klemvast hier en weet ik niet meer wat ik moet doen. Hier is even een opdracht:
 
"De PH van een buffer hangt direct samen met de verhouding [HZ] : [Z]
a. Laat zien met behulp van een wiskundige afleiding dat wanneer [HZ] : [Z] = 1 : 1, geldt dat pH = pKz"
 
dit heb ik nog wat kunnen doen, ik dacht dat pH = pKz + log([Z]/[HZ]), dus als beide z en hz 1 zijn dan is log([z]/[hz] 0, dus pH = pKz.
 
maar dan b en c
 
"b. Je wilt een buffer maken met een pH van 5,20. Welk zuur-basepaar is hiervoor geschikt? De waarde van de pKz staat gegeven in de derde kolom van Binas tabel 49."
 
"c. Bereken de verhouding [Z] : [HZ] bij de gewenste pH."
 
Ik heb hier absoluut geen idee van wat ik moet doen. Ik weet niet hoe ik voor 5.20 een geschikte pKz kan vinden en dan nog de juiste concentratie Z en HZ. 

Gebruikersavatar
Berichten: 1.253

Re: Zuren en buffers

Er zijn er meerdere geschikt, allen met een pKz in de buurt van de gewenste pH. Kijk dus voor de aardigheid eens heeeeeel goed naar de verschillende kolommen van de tabel 49.
 
En als je eenmaal gekozen hebt, vul eens in in de formule. Wat??? De gewenste pH en de gevonden pKz.... wat hou je dan als onbekende over?
 
Wdeb
Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

Reageer