Een semi-anarchistisch experiment?

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

Een semi-anarchistisch experiment?

Een interessant politiek experiment:
 
http://nos.nl/artikel/709944-gemeente-schaft-bijna-alle-regels-af.html
 
Geregeld komt op het Wetenschapsforum de vraag langs hoe realistisch het anarchistische ideaal van een staatloze maatschappij is. Probleem bij het beantwoorden van die vraag is dat het (gedeeltelijk) wegvallen van de staatsmacht veelal in crisissituaties plaats vindt, wat niet bepaald de ideale situatie is om het effect van het wegvallen van wetten en bijbehorende handhaving te onderzoeken. Boven gelinkte experiment lijkt mij daarom een interessante testcase.

Berichten: 12.262

Re: Een semi-anarchistisch experiment?

Interessant is het zeker, ben benieuwd of er iets veranderd qua overlast.

Overigens zijn APV's vaak gewoon een stok om mee te kunnen slaan. Hier in utrecht mag je formeel in een groot deel van het centrum geen alcohol drinken op straat. Dit gebeurd echter wel veelvuldig (zowel in gewone weekenden als met evenementen als koningsdag etc), en er wordt normaliter ook niet tegen opgetreden tenzij er sprake is van overlast.

In geval van onverlast kun je je afvragen of zo'n apv iets toevoegt: openbare dronkenschap is als zodanig als strafbaar, maar ik vermoed dat een rechter eerder zal vrijspreken als die dronkenschap niet echt bewezen is. Door het centrum lopen met een open blikje bier is wat gemakkelijker te bewijzen, maar treft iedereen die dat doet, ook degene die even een biertje drinken op koopavond oid.
Victory through technology

Reageer