Springen naar inhoud

TL verlichting op 220v aansluiten


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Ruud Uijens

    Ruud Uijens


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 18 oktober 2014 - 14:50

Hallo,

 

Ik heb hier een tl-bak liggen met daarin twee lampen.

Aan de TL zit een vijf-polige stekker.

Draden zijn blauw, bruin, aarde en 2x zwart.

Ik zou deze TL graag voorzien van een "normale" twee polige stekker zodat ik 'm als noodverlichting kan gebruiken in bijv. de garage of de zolder.

Het moet mogelijk zijn want ik heb een collega dit eens zien doen, maar weet niet hoe en ben niet zo van het uitproberen op electra gebied. Heeft iemand een oplossing?

 

Alvast bedankt.


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

    Benm


  • >5k berichten
  • 8804 berichten
  • VIP

Geplaatst op 18 oktober 2014 - 15:08

Als ze de conventie voor de kleuren van de draden hebben aangehouden is het niet zo moeilijk:

- blauw is de nul, aan 1 pin van je stekker
- zwart zijn schakeldraden, vermoeddelijk 1 per lamp, gaan aan de andere pin van je stekker
- bruin is een fasedraad waar altijd spanning op staat, maar ik heb geen idee waarom deze in het armatuur zit, logica is aan te nemen dat het enig nut heeft en hij kan daarmee samen met de zwarte draden aan 1 pen van de stekker.

Maar post anders ff een foto van het geheel, just to be sure.
Oh, en die aarde kan uiteraard aan de aarde als je een geaarde stekker gebruikt (lijkt me verstandig).
Victory through technology

#3

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 18 oktober 2014 - 18:30

Aan die stekker zit een snoer, en dat snoer eindigt in de bak op klemmen. Hoeveel klemmen zijn dat, en hoe zijn ze gekenmerkt?


#4

Peter0Hiemstra

    Peter0Hiemstra


  • 0 - 25 berichten
  • 1 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 30 december 2015 - 15:15

Hoi,

 

ik heb een andere vraag. Ik probeer een Tl-armatuur te vervangen. Op het betreffende armatuur staat overal (contactpunten TL, condensator, starter, kroonsteentje) stroom op,

de Tl-buis wil niet branden.

Weet iemand hoe dit kan??

 

Bijvoorbaat dank,

 

Peter.


#5

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 30 december 2015 - 15:59

Er staat geen stroom op, er staat spanning op. Maar tussen welke punten meet je die spanning?

Dat er ergens spanning staat wil nog niet zeggen dat er stroom gaat lopen.


#6

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 december 2015 - 21:40

Een TL-armatuur is nogal gevoelig hoe je die aansluit. Let er goed op dat fase en nul-leider ook wel op de goede plekken zijn aangesloten.


#7

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6610 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 30 december 2015 - 21:48

Verwisselen van fase en nul heeft geen invloed op de werking. Het enige wat belangrijk is, is dat alle componenten heel zijn en in de juiste volgorde aan elkaar zitten.


#8

Fuzzwood

    Fuzzwood


  • >5k berichten
  • 11101 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 30 december 2015 - 22:10

Hmm na even gegoogled te hebben schijnt dat inderdaad geen ruk uit te maken. In dat geval: definieer 'niet branden'. Niet continu branden of niet eens knipperen?






0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures