[scheikunde] energie inhoud elektronen

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 927

energie inhoud elektronen

Rangschik volgens stijgend energie-inhoud:
 
3d orbitaal, 2 p orbitaal, 3 p orbitaal, 2 s orbitaal
 
=> dit is het antwoord:  2 s orbitaal > 2porbitaal 3 p orbitaal > 3 d orbitaal 
 
 
Maar wat ik niet begrijp is waarom het niet is ->  2 p orbitaal > 2 s orbitaal ? (want het p orbitaal light door meer rechts in het periodiek systeem, en heeft daarom dus ook een kleinere staal en dus ook grotere energieinhoud..)
 
 
Kan iemand mij dit uitleggen aub?

Gebruikersavatar
Berichten: 2.455

Re: energie inhoud elektronen

je hebt hier last van een klok-klepel-probleem denk ik. In het periodiek systeem zie je naar rechts toe een opvulling van p-orbitalen, maar dit betekent niet dat andere elementen geen p-orbitaal hebben. p-orbitalen horen bij atomen, en staan niet op zichzelf in het periodiek systeem.
 
De vraag is: gegeven "een" atoom, rangschik zijn orbitalen naar energie. Er zijn verschillende verklaringen waarom s-orbitalen een lagere energie hebben dan p-orbitalen, allen van verschillende kwaliteit. Dit staat normaal gezien in de één of andere vorm beschreven in je cursus of boek. Hoe dan ook leidt dit feit uiteindelijk tot het Aufbau-schema, dat verklaart in welke volgorde orbitalen worden opgevuld. Mijn tip: pluis opnieuw je studie-materiaal uit, want elke cursus of handboek zullen verklaring anders geven, maar het kan niet dat ze het niet ergens aanraken.
This is weird as hell. I approve.

Berichten: 927

Re: energie inhoud elektronen

Ok, ik zie het nu al via aufbra principe!

Reageer