[aardrijkskunde] kosmische infraroodstraling

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.129

kosmische infraroodstraling

Hallo,
 
Overal staat het anders. In mn boek wordt gezegd dat licht omzet in infrarode straling bij botsing met het aardoppervlak. Dan wordt er ergens anders gezegd dat infrarode straling uit de kosmos omzet in conductie, convectie.
Kan er iemand zeggen hoe het precies is?
 
 
Hartelijk bedankt!!
 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: kosmische infraroodstraling

Elektromagnetische straling, of dat nou radarstraling, IR of zichtbaar licht of UV etc is, als het in botsing komt met moleculen in een stof verhoogt het de temperatuur van die stof. 
Elke stof zendt zelf ook weer EM-straling uit: tot een temperatuur van een paar honderd graden celsius zit dat voor bijna 100% in het IR-gebied, naarmate dat het warmer wordt schuift dat emissiespectrum op richting zichtbaar ("roodgloeiend" en vervolgens "witgloeiend") . 
 
Dus als het aardoppervlak straling ontvangt, warmt het op, waarna die warmere grond de lucht opwarmt via geleiding en daarna stroming van die warmere lucht , maar daarnaast die grond (en trouwens ook die lucht) zelf ook weer IR-straling uitzendt terug de ruimte in. Een deel van die IR-straling wordt in de atmosfeer zelf overigens ook weer geabsorbeerd ("broeikaseffect"). 
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer