Batterij 70% opgeladen in slechts twee minuten

Moderator: Astro

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 1.264

Batterij 70% opgeladen in slechts twee minuten

Onderzoekers aan de Nanyang Technological University te Singapore hebben batterijen ontwikkelt die heel erg snel opladen. In slechts twee minuten kan men de batterijen ongeveer 70% opladen. Daarnaast hebben ze ook een langere levensduur.
 
Dit resultaat werd bereikt door lithium-ion batterijen aan te passen. In plaats van grafiet gebruikten de onderzoekers een gelachtig materiaal waarin er titaniumdioxide verwerkt zit als anode van de batterijen. Er werd een methode bedacht waarmee men de titaniumdioxide deeltjes in heel erg dunne buisjes kon ordenen (grootteorde nanometer). Door deze structuur kunnen de chemische reacties die plaatsvinden in de batterijen veel sneller doorgaan.

Afbeelding


Bron:

Lees het volledige, Engelstalige artikel op phys.org
Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

Gebruikersavatar
Berichten: 10.559

Re: Batterij 70% opgeladen in slechts twee minuten

Ja, dit verhaal stond ook op IFLS.
 
Maar je moet het met een korreltje zout nemen. Het artikel gaat over een manier om titaniumdioxide-nanobuisjes te maken, dat is het overgrote deel van het artikel. Omdat ze voor dat soort buisjes een toepassing zien in Li-ionbatterijen, zijn er ook proefcellen gemaakt die vervolgens getest zijn op laadsnelheid en capaciteit, waarin leuke resultaten werden verkregen.
 
Maar...dat soort resultaten worden vaker gehaald (en ook vaker met veel enthousiasme het internet op geslingerd). Van de meeste hoor of zie je vervolgens niet meer, omdat die prachtige vinding niet betrouwbaar op grote schaal te produceren was, of te duur, of wat dan ook.
 
De stap van leuk resultaat op labschaal naar commercieel succesvol consumentenproduct is een erg lastige. Vandaar: neem het met een klein korreltje (of nanobuisje) zout.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Gebruikersavatar
Berichten: 1.264

Re: Batterij 70% opgeladen in slechts twee minuten

Marko schreef: Maar...dat soort resultaten worden vaker gehaald (en ook vaker met veel enthousiasme het internet op geslingerd). Van de meeste hoor of zie je vervolgens niet meer, omdat die prachtige vinding niet betrouwbaar op grote schaal te produceren was, of te duur, of wat dan ook.
Dit is dan ook de reden waarom ik het gedeelte over elektrische auto's in het originele artikel niet heb overgenomen. Naar mijn mening is dat inderdaad speculatie. Er zijn zoveel mogelijke factoren die roet in het eten kunnen gooien.
Je leest maar niet verder want je, je voelt het begin van wanhoop.

Berichten: 12.262

Re: Batterij 70% opgeladen in slechts twee minuten

Het zijn inderdaad claims die nog maar te bezien zijn. Opladen tot 70% in 2 minuten vereist een extreem lage inwendige weerstand, wat de cellen mogelijk ook geschikt maakt voor extreem snel ontladen - in de zin van een auto kunnen starten op 10 AAA batterijtjes.

Praktisch zie ik het zo snel niet gebeuren eigenlijk. Verondersteld dat het laadrendement 70% is (niet al te laag voor snelladen) dan zou je een standaard liion cel zoals in een laptop (18650, 3.7v/2.8mAh) moeten laden met pakweg 90 ampere. Dat is genoeg stroom om zonder voorzorgen de lader aan de accu vast te puntlassen.
Victory through technology

Reageer